Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Janne-saken:

Mann i 40-årene pågrepet - retten mener han må løslates

Mannen fra Ringsaker er siktet for falsk forklaring. Møtte ikke selv da han ble framstilt for varetektsfengsling.

FORSVARER: Advokat Jørn Mejdell Jakobsen representerer den siktede mannen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Jørn Mejdell Jakobsen representerer den siktede mannen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet pågrep onsdag en ny mann i saken der Janne Jemtland er drept. Fra før sitter den dreptes ektemann varetektsfengslet. Fredag ble den pågrepne framstilt for varetektsfengsling, siktet for falsk forklaring.

Påtalemyndigheten ba om to ukers varetektsfengsling med full isolasjon. Retten mener imidlertid at mannen ikke kan varetektsfengsles, det til tross for at den sier seg enig i at det er skjellig mistanke om at siktede har forklart seg uriktig.

Ifølge VG blir mannen likevel sittende fengslet inntil videre, da påtalemyndigheten har ankelt avgjørelsen til lagmannsretten.

Møtte ikke selv

Mannen i 40-årene forklarte seg for politiet 17. januar. Han møtte ikke selv i fengslingsmøtet, som startet klokka 11.

- Han ønsket ikke å møte selv på grunn av presseoppbudet, sier hans advokat, Jørn Mejdell Jakobsen, til pressen etter fengslingsmøtet.

Hevder han er uskyldig

Forsvareren forteller til Dagbladet at de ber om at hans klient løslates, da han ikke har mulighet til å endre på elektroniske spor.

Han er heller ikke enig i siktelsen, og nekter straffskyld for å ha avgitt falsk forklaring.

Advokaten mener at de juridiske bestemmelsene gjør at hvis hans klient har forklart seg uriktig, så er dette likevel ikke straffbart. Han viser til et ledd i paragraf 221 om uriktig forklaring i straffeloven.

- Hvis det nå er sånn at min klient har forklart seg uriktig, så visste han allerede da han avga forklaringen at dette er en alvorlig sak. Etter min mening trenger han da ikke å forklare seg riktig. Det er et helt klart prinsipp i norsk strafferett at man ikke trenger å inkriminere seg selv, og trenger heller ikke snakke om dette, sier Jakobsen.

Ifølge advokaten tar mannen siktelsen tungt. Hans klient er også tidligere straffedømt for narkotikavirksomhet.

Politiadvokat André Van der Eynden sa etter pressekonferansen fredag morgen at politiet mener mannens forklaring er uriktig, og at de har behov for å avklare siktedes rolle i saken.

Uviss tilknytning

Politiet har per nå ikke grunn til å mistenke at den siktede hadde noe med selve drapshandlingen å gjøre, sier politiadvokaten.

Mannens forsvarer vil ikke opplyse hvor mannen ble pågrepet onsdag. Det er også uvisst hvilken tilknytning han har til familien.

- Det vil jeg ikke kommentere, sier Jakobsen.

Heller ikke politiet vil opplyse hvilken relasjon mannen har til drapssiktede eller den drepte.

Savnet

Janne Jemtland ble borte natt til 29. desember og meldt savnet dagen etter.

I 15 dager ble hun vurdert som savnet fram til politiet fredag 12. januar gjennomførte kriminaltekniske undersøkelser på eiendommen og i huset hvor hun bodde sammen med ektemannen og de to barna deres.

Der fant politiet avgjørende spor som førte til at hennes mann ble siktet for drap. Dagen etter påviste han for politiet et sted i Glomma ved Eid bru i Våler hvor den døde kvinnen ble funnet.

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at Janne Jemtland ble skutt og at døde den 29. desember.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!