Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Startet byggekran på Karl Johan

Mann klatret opp og startet byggekran på Karl Johan

- Det kunne blitt farlig, sier politiet.

ILLUSTRASJON: Det var ei kran av denne typen mannen klatret opp i, og deretter begynte å styre. Foto: NTB Scanpix
ILLUSTRASJON: Det var ei kran av denne typen mannen klatret opp i, og deretter begynte å styre. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 04:30 i natt kom meldingen inn til Oslo-politiets operasjonssentral om en mann som hadde tatt seg inn i ei byggekran i sentrum , og satt den i bevegelse.

Løp fra åstedet

Politiet rykket umiddelbart til krana, som befant seg i Karl Johans gate, rett ved siden av Kirkegata.

- Da vi kom dit, hadde vedkommende allerede kommet seg ned og bestemt seg for å ta en løpetur. Vi fikk til slutt hentet ham inn, forklarer operasjonsleder Steinar Hausvik til Dagbladet.

Ifølge politiet skal krana ha vært usikret, og den 32-årige mannen ble pågrepet og satt i arrest.

- Dette er jo en usedvanlig spesiell situasjon, og det er klart den kunne blitt farlig. Kroken kom i sving og kunne ha truffet både ting og mennesker, sier Hausvik.

Skal være låst

Krana på Karl Johan er leid av Veidekke. Kommunikasjonsansvarlig for firmaet, Helge Dieset, sier til Dagbladet at denne krana skal være låst.

- Denne krana har vært sikret på to måter. Byggeplassen er stengt med lås, og gjerdet rundt er godt over to meter høyt. Det er ingen enkel sak å komme inn, sier Dieset, før han legger til:

- Når du først kommer på inn på byggeplassen, må du klatre femti meter rett opp inne i kranstammen. Og når du deretter kommer opp til hytta på toppen, skal den også være låst.

- Vet dere om denne hytta var låst denne natta?

- Nei, det vet vi ikke ennå. Den skal være låst, men det finner vi ut av på mandag.

Ikke lett å styre

Det å klatre opp til toppen av slike byggekraner er ikke så uvanlig, skal vi tro Dieset. Det som derimot overrasker ham, er at mannen klarte å få selve krana i sving.

- Den er ikke lett å styre, og det er ikke noe man får til sånn uten videre. Men nå vet ikke vi om han satt der i fem minutter eller to timer, eller om han er en tidligere kranfører. Men, det blir bare ren spekulasjon fra min side, sier Dieset.

Til tross for at en krok på disse kranene kan veie alt fra 200 til 300 kilo, mener Dieset at den største faren nok var for klatreren selv.

- Han kunne rett og slett falt rett ned. 50 meter er ingen spøk. Det er farlig å klatre opp i disse kranene, de er ikke laget for at ufaglærte skal oppholde seg der.

Han understreker at Veidekke tar hendelsen svært alvorlig, og at de nå skal se på hendelsen og vurdere om det er nødvendig å sikre byggeplassen ytterligere.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media