Mann kledd naken og banket opp av opprørspolitiet i Kairo

Demonstrantene legger skylda på Mohamed Mursi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  En mann ble kledd naken, dratt bortover gata og banket av flere politimenn i Kairo, foran TV-kameraer, ifølge The Guardian.

Videoen ble vist på egyptisk TV i går, og mannen er fremdeles innlagt på sykehus i dag.

Videoen har forsterket protestene mot politiet og myndighetene i Egypt, og representanter for president Mohamed Mursi har lovet at episoden skal etterforskes.

En drept Hans motstandere sier at dette beviser at Mursi har valgt å slå like hardt ned på demonstrantene som sin forgjenger Hosni Mubarak gjorde under opprøret i 2011.

I kamper mellom politiet og demonstranter ble en annen demonstrant ble skutt og drept i går, og mer enn 100 ble skadd, mange av dem alvorlig. Demonstrantene angrep presidentpalasset med bensinbomber.

- Å kle en egypter naken og dra ham bortover gata er en kriminell hanling, som viser volden sikkerhetsstyrkene fortsatt bruker. Det er en kriminell handling som presidenten og hans innenriksminister har ansvar for, skriver den liberale politikeren Amr Hamzawy på Twitter.

- Ikke vanlig praksis Egypts innenriksminister har beklaget hendelsen, og sier at det er handlinger gjort av enkeltpersoner, ikke en handling som er vanlig praksis i politiet, ifølge al-Jazeera.

Denne hendelsen bringer for mange fram minner om dagen da en kvinne ble banket av opprørspolitiet på Tahrirplassen i desember i 2011.

Bildene av at hun ble dratt bortover gata og tråkket på, slik at hennes klær ble revet opp og man fikk se hennes blå BH, gikk verden rundt, og ble et symbol på revolusjonen.

Tusenvis Ifølge al-Jazeera var det i går tusenvis av demonstraner i gatene i de egyptiske byene Kairo, Port Said og Alexandria.

I Port Said tok tusenvis av demonstranter til gatene for det som var et ettårsmarkeringen for fotballtragedien.

I alt 56 personer har mistet livet i uro etter at 21 menn ble dømt til døden for opptøyer under en fotballkamp i byen i fjor.

Foto: AP Photo/Khalil Hamra/NTBScanpix
Foto: AP Photo/Khalil Hamra/NTBScanpix

President Mursis tilhengere hevder at demonstrantene bruker gatedemonstrasjonene for å fjerne landets første demokratisk valgte president. 

Demonstranter kledde seg sorgtungt i svarte klær og marsjerte gjennom Port Said og ropte slagord.

- Det er ingen Gud utenom Allah, og Mohamed Mursi er Guds fiende, ropte demonstrantene om presidenten som har sine røtter i Det muslimske brorskap.

De hadde med seg portretter av flere av egypterne som har blitt drept i de siste dagers opptøyer og ropte:

- Vi vil dø som dem - for rettferdighet, melder nyhetsbyrået Reuters.

I FJOR: Bildet av en egyptisk kvinne, som blir tråkket på av opprørspoliti, har blitt et symbol på volden under revolusjonen i Egypt. Her holder en egyptisk kvinne opp avisa Al Tahrir. Foto: AP Photo/Amr Nabil/NTBScanpix
I FJOR: Bildet av en egyptisk kvinne, som blir tråkket på av opprørspoliti, har blitt et symbol på volden under revolusjonen i Egypt. Her holder en egyptisk kvinne opp avisa Al Tahrir. Foto: AP Photo/Amr Nabil/NTBScanpix Vis mer