Mann kvalt på sykehus

En 39 år gammel mann døde i forrige uke på Sentralsykehuset i Akershus fordi et pusterør løsnet i luftveiene. Småbarnsfaren var innlagt til en blindtarmoperasjon, men døde på grunn av surstoffmangel. Nå blir dødsfallet etterforsket av politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Legene ved anestesiavdelingen ved SiA betegner dødsfallet som dypt tragisk.

- Mannen var uten surstoff i sju minutter. Et rør som opereres inn gjennom halsen for å fungere som kunstig luftvei, løsnet. Dette forskjøv seg og var vanskelig å få på plass igjen, sier konstituert avdelingsoverlege Camilla Arnesen ved anestesiavdelingen på SiA.

Igjen er det Sentralsykehuset i Akershus som er i fokus. Før jul ble det slått alarm fordi sykehuset manglet respiratorer. Nå er sykehuset rammet av en ny respiratorskandale.
Politiet har igangsatt etterforskning på hele hendelsesforløpet, og Fylkeslegen er koblet inn i saken for å finne ut hva som gikk galt.

Løsnet plutselig

Tragedien skjedde da en anestesilege og flere sykepleiere skulle fjerne slim fra Sørum-mannens hals og lunger. Dette gjøres rutinemessig på pasienter som ligger i respirator.

- Mens rensingen foregikk, ble luft tilført med en luftpumpe eller manuell respirator. Plutselig ble det umulig å få luft i pasienten, og det viste seg at røret hadde forskjøvet seg, sier Arnesen.

I de sju minuttene det tok å få plassert røret på nytt, var mannen uten surstofftilførsel.
- Han døde et døgn senere. Å være så lenge uten luft fører som regel til alvorlige hjerneskader, sier Arnesen.

Kone og barn sitter igjen med mange spørsmål etter tragedien.

En gåte


- Vi føler at vi har blitt holdt for narr av sykehuset. Hele tida etter operasjonen fikk vi vennlige klapp på skulderen og beskjed om at alt ville gå bra. Så skjer dette, sier 39-åringens kone til Dagbladet.
Ektemannen ble bisatt onsdag, og familien ønsker ikke å snakke mer om tragedien nå.

39-åringen var ikke bevisst da uhellet skjedde. Han ble holdt kunstig bevisstløs etter blindtarmoperasjonen som ble foretatt to uker tidligere.

Det var da mannen våknet opp fra narkosen at han fikk pusteproblemer og ble lagt i respirator. For familien og sykehuset er det uforståelig hvorfor 39-åringen i det hele tatt hadde pusteproblemer etter narkosen.

- Slike uhell kan skje. Vi venter på journaler, obduksjonsrapport og utredning fra ansvarlige leger. Vi kan ikke si noe før vi har sett disse, sier Eva Holmsen, assisterende fylkeslege i Akershus.

Uten å ha mer informasjon om saken, avviser hun likevel at Sentralsykehuset kan lastes for hendelsen.

Både Holmsen og ledelsen ved Sentralsykehuset mener at dødsfallet ikke kan ses i sammenheng med en lang rekke andre uhell og ulykker ved SiA den siste tida.

- Det var velkvalifiserte fagfolk i avdelingen. De kan ikke lastes for dette. Uhellet er en stor tragedie, sier avdelingsoverlege Arnesen.

TRAGISK. En 39 år gammel mann døde etter å ha vært uten surstofftilførsel i 7 minutter.