Mann lå 17 dager død i omsorgsbolig

- Personen ønsket ikke å motta tjenester fra oss, sier kommunalsjef Tone Thorsen i Nes.

FORTVILET SØNN: - Hadde han fått den hjelpen han hadde behov for tror jeg han hadde levd i dag, sier sønnen til mannen som ble funnet død på Runnitunet Omsorgboliger. Foto: Thomas Frigård
FORTVILET SØNN: - Hadde han fått den hjelpen han hadde behov for tror jeg han hadde levd i dag, sier sønnen til mannen som ble funnet død på Runnitunet Omsorgboliger. Foto: Thomas FrigårdVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Familien reagerer sterkt, etter at en mann den 31. mai i år ble funnet død i sin bolig ved Runnitunet omsorgsboliger på Årnes. Nå er obduksjonsrapporten klar.

Rapporten viser at han hadde ligget død i 17 dager, skriver lokalavisa Raumnes.

- Hadde oppfølgingsbehov
- Pappa bodde i omsorgsbolig fordi han hadde behov for oppfølging. Hadde han fått den hjelpen han hadde behov for tror jeg han hadde levd i dag, sier en av mannens sønner til avisa.

Han bor et stykke unna, og hadde flere ganger forsøkt å få kontakt med faren da han den 31. mai kontaktet hjemmesykepleien og politiet. Samme kveld fikk han besøk av presten med dødsbudskapet.

Sønnen forteller til lokalavisa at faren fikk plass på Runnitunet fordi han for 12 år siden hadde et hjerneslag. Ifjor skal han ha fraskrevet seg bistand fra hjemmehjelpen.

Ikke umyndig
- Bakgrunnen er at personen selv ikke ønsket å motta tjenester fra oss, sier kommunalsjef Tone Thorsen i Nes kommune til Dagbladet, og legger til at dette er et personlig valg som kommunen må respektere.

- Vi synes det er beklagelig at noen blir funnet etter flere dager i en omsorgsbolig, men når de ikke ønsker å motta tjenester, fungerer det mer som en kommunal utleiebolig, sier hun.

Thorsen forteller at det ikke er stasjonert personell fra kommunen ved Runnitunet omsorgsboliger.

- Hva vil dere gjøre for å hindre at noe slikt skal skje igjen?

- I ettertid vil vi etablere rutiner slik at de som ikke ønsker å motta tjenester og ikke vil ha kontakt, men som vi ser kan ha et behov for tjenester, at vi likevel har et etablert tilsyn, sier Tone Thorsen til Dagbladet.

Ikke lest rapporten
- Jeg regner med at han har fått den bistanden han skulle ha, sier lensmann Bernt-Ingar Jahren til Dagbladet.

Han har ikke lest obduksjonsrapporten og henviser derfor til Håvar Jostein Bue ved politiet i Nes, som Dagbladet ikke har fått kontakt med.