Mann lurte 74 leger

Fikk utskrevet medisiner fra leger i Hordaland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I fjor lurte en mann i 40-årene i Hordaland til seg 3700 tabletter med Paralgin Forte og 2200 Valium-tabletter fra 74 forskjellige leger. I Statens helsetilsyn har de aldri vært borti noe liknende, skriver bt.no.

- Denne typen saker er sjelden. Vi ser at det foregår en den legeshopping hos pasienter som bruker vanedannende legemidler, men ikke i dette omfanget, sier avdelingsdirektør Jørgen Holmboe i avdeling for tilsynssaker i Statens helsetilsyn til avisa.

Avslørt

Det var apoteker Eli Bjørke Hellerslien i Apotek 1-kjeden som avslørte mannens pilleshopping.

«Jeg jobber på ulike apotek i Os/Bergen/Voss og møter stadig på resepter til denne pasienten fra ulike leger», skrev hun i et brev til Helsetilsynet i Hordaland.

Til sammen har mannen fått skrevet ut vanedannende midler fra 74 leger.

- Dette er legemidler som er verdifulle som smertestillende medikamenter, men som har et tilvenningspotensial og et misbrukspotensial, forklarer Holmboe.

Ingen reaksjon

MANGE PILLER: Til sammen fikk mannen resept på 3700 smertestillende tabletter av typen Paralgin Forte og Pinex Forte i fjor. I tillegg skrev legene ut 2200 tabletter av de beroligende midlene Vival og Stesolid. Foto: Eivor Eriksen
MANGE PILLER: Til sammen fikk mannen resept på 3700 smertestillende tabletter av typen Paralgin Forte og Pinex Forte i fjor. I tillegg skrev legene ut 2200 tabletter av de beroligende midlene Vival og Stesolid. Foto: Eivor Eriksen Vis mer

Verken mannen eller legene kan vente seg en formell reaksjon. Det er ikke ulovlig å tilegne seg medisiner fra mange leger, og det er heller ikke ulovlig å skrive ut medisiner til en pasient legen mener trenger det.

- Det er ikke forbudt å gå til andre leger enn fastlegen. Man kan gå til en hvilken som helst lege og få resepter, sier Jørgen Holmboe til Dagbladet.no.

Han sier at Helsetilsynet nå vil påpeke overfor legene som har blitt lurt, at de har latt seg fange inn i et spill.

- De har ikke viet tilstrekkelig oppmerksomhet rundt mulighetene for å bli lurt. Når det kommer inn en pasient de ikke har i sine journaler, og pasienten ønsker medisiner, bør det ringe noen varselsklokker hos legene. Legen bør da bare skrive ut små doser medisiner, sier Holmboe.

Mann lurte 74 leger