- Mann med lommelykt skutt av norske styrker

Ifølge nylig lekkede dokumenter. - Vi ser svært alvorlig på at dokumenter som omtaler norske styrker er offentliggjort, sier Forsvaret.

GRADERT: 92 000 hemmelige dokumenter ble i natt lekket. De tre avisene New York Times, The Guardian og Der Spiegel  har i natt publisert en rekke artikler basert på hemmeligstemplede militære dokumenter som omhandle en lang rekke operasjoner i Afghanistan. Her fra en operasjon der norske soldater voktet Afghanistans presidenten Hamid Karzai. Foto: Forsvaret
GRADERT: 92 000 hemmelige dokumenter ble i natt lekket. De tre avisene New York Times, The Guardian og Der Spiegel har i natt publisert en rekke artikler basert på hemmeligstemplede militære dokumenter som omhandle en lang rekke operasjoner i Afghanistan. Her fra en operasjon der norske soldater voktet Afghanistans presidenten Hamid Karzai. Foto: ForsvaretVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Norske stabiliseringsstyrker ved den norske leiren i Meymaneh gikk 29. november i fjor til aksjon mot en bygning der de støtte på på en lokal afghaner.

Ifølge de nylig lekkede dokumentene om Afghanistan-krigen som varsler-hjelperne i Wikileaks har fått ut, skal mannen ha gjort en rask og aggressiv bevegelse mot styrkene.

Skjøt mann med lommelykt De norske soldatene kunne se at han hadde noe de oppfattet som potensielt farlig i hånda, og skjøt og drepte mannen. I etterkant kom det fram at det mannen hadde holdt i hånda var en lommelykt, ifølge rapporten lekket via Wikileaks.

- Som utgangspunkt kan jeg ikke kommentere innholdet i graderte dokumenter på avveie, men Forsvaret ser alvorlig på at dokumenter som også omtaler norske styrker er offentliggjort, sier talsperson for forsvarssjefen, major Christian Øverli, til Dagbladet.

- ALVORLIG: Forsvaret mener motstanderne i Afghanistan kan få et større og bedre innsikt om hvordan blant annet norske soldater operer i Afghanistan som følge av rapporten. Her utfører norske ISAF-soldater fra PRT Meymaneh (Provinsial Reconstruction Team) oppdrag i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
- ALVORLIG: Forsvaret mener motstanderne i Afghanistan kan få et større og bedre innsikt om hvordan blant annet norske soldater operer i Afghanistan som følge av rapporten. Her utfører norske ISAF-soldater fra PRT Meymaneh (Provinsial Reconstruction Team) oppdrag i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIX Vis mer

- Vår motstander i Afghanistan kan få et større og bedre innsikt i verste fall om hvordan man opererer i Afghanistan av at såpass mye blir publisert. Vi ønsker aldri å gå ut med mer enn vi må, sier han.

Han understreker at de i Forsvaret har en åpen holdning og delt det som har vært i offentlighetens interesse, og derfor mener Øverli det er liten grunn til å tro at lekkasjen endrer noe.

Gjennomgår dokumentene - Når norske soldaters innsats i Afghanistan blir omtalt i rapporten, så er det informasjon som allerede er omtalt av forsvaret og i norske medier i tråd med vår åpenhet, sier Øverli.

Forsvaret har nå satt folk til å gå gjennom dokumentene, opplyser han.

- Jeg har selv tatt en titt for nysgjerrighetens skyld, og søkte på datoer der jeg visste det skjedde ting. Da hadde vi gått ut med det selv og det sto på alle norske nettaviser.

- Hvorfor har dere ikke gått ut med informasjon om da norske soldater skjøt og drepte en sivil person med lommelykt?

- Det er vanskelig å kommentere hver enkelt hendelse som står i rapporten, sier Øverli.

- Som utgangspunkt er alt av graderte dokumenter, i den grad det er av offentlig interesse, omskrevet og degradert. Men enkelte operasjoner der vi har operert sammen med andre, der vi blir nevnt i dokumentene, har det ikke alltid vært naturlig å gå ut med informasjon om.

- Av store hendelser har vi sagt at det ikke skal skje ulykker, skader, dødsfall eller lignende uten av vi går ut med det selv.