To varetektsfengslet i enorm ID-tyverisak

Mann og kvinne skal ha robbet postkassene til over 1000 mennesker

Politiet i Asker og Bærum ruller opp enorm bedrageri- og ID-tyverisak. 

FALSK POSTKASSE: Den lange postkassa på dette bildet er en postkasse politiet mener er blitt brukt av de to siktede til å motta varer de har bestilt i andre menneskers navn. Foto: Politiet. 
FALSK POSTKASSE: Den lange postkassa på dette bildet er en postkasse politiet mener er blitt brukt av de to siktede til å motta varer de har bestilt i andre menneskers navn. Foto: Politiet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet i Asker og Bærum har jobbet med den oppsiktsvekkende bedragerisaken siden i sommer.

De mener nemlig at en mann og en kvinne - begge norske fra det sentrale Østlandet - har stjålet sensitive dokumenter fra postkassen til over 1000 forskjellige mennesker i Oslo, Buskerud og Asker og Bærum.

- De har stjålet post fra hundrevis av postkasser, og fra dokumenter og brev fra disse postkassene har de stjålet identiteten til en rekke personer. I noen tilfeller har de så begått tyverier eller bedragerier på bekostning av disse menneskene, sier politioverbetjent Thor Upsahl i Oslo Politidistrikt til Dagbladet.

De to siktede - som begge er i 30-årene - ble pågrepet av politiet i månedsskiftet juli/august, og sitter varetektsfengslet mens politiet etterforsker saken.

Fikk flere meldinger

Den startet da politiet på forsommeren ble kontaktet av flere personer som hadde fått betalingsanmerkninger og regninger på varer de ikke hadde kjøpt.

Snart skjønte politiet at sakene hang sammen, og snevret inn etterforskningen til de til slutt endte opp med to mistenkte.

De mener å ha funnet store mengder bevis på steder paret hvor paret har oppholdt seg.

- Underveis i etterforskningen har saken bare vokst og vokst, og vi har gjort veldig mange beslag. Vi har beslaglagt 1300-1400 brev som er hentet fra andres postkasser, og kontaktet over 1000 personer som vi vet er offer for postkassetyveri, sier Upsahl.

Så langt er det uklart hvor mange av dem som er svindlet eller utsatt for ID-tyveri.

Disse menneskene har til å begynne med fått et spørreskjema fra politiet i posten - ettersom det er en kjempejobb å bringe alle inn for avhør.

Advarer

Deretter vil noen av dem trolig kalles inn til ordentlige avhør.

Upsahl sier både private og bedrifter er berørt. Han utelukker ikke at det kan være enda flere fornærmede enn politiet vet i dag.

- Vi ser ikke bort fra det, og vi har også gjort nye beslag av hundrevis av nøkler, sier Upsahl.

De fornærmede er ifølge politioverbetjenten svært fortvilt over det som har skjedd.

- En ting er å bli frastjålet en eiendel, men det å bli frarøvet sin identitet og få den misbrukt av andre, oppleves som et brutalt inngrep i deres private sfære. De opplever saken som veldig uhyggelig og lurer veldig på hva de siktede har gjort i deres navn. Det er også en av grunnene til at vi har satt inn store ressurser på å få løst saken, sier han.

- Hvordan er tyveriene gjort rent konkret?

- De har fått tak i førerkort, bankkort, og andre sensitive opplysninger som har ligget i postkassene. Når du tilegner deg fødselsdato, personnummer og andre sensitive opplysninger kan du blant annet oppta lån og skaffe deg kreditt på vegne av andre, og også bestille varer og tjenester på andres bekostning, forklarer Upsahl.

FALSK POSTKASSE: Postkassa på bildet er en postkasse politiet mener er blitt brukt av de to siktede til å motta varer de har bestilt i andre menneskers navn. Foto: Politiet. 
FALSK POSTKASSE: Postkassa på bildet er en postkasse politiet mener er blitt brukt av de to siktede til å motta varer de har bestilt i andre menneskers navn. Foto: Politiet.  Vis mer

Politiet har også funnet flere falske postkasser i blant annet Oslo, hvor paret har fått tilsendt varer de har bestilt med andres identitet.

Det var Budstikka som først omtalte saken. De skriver at tyvene også har fått tak i sensitiv informasjon på andre måter.

Politiet skal dessuten ha beslaglagt to komplette postuniformer og en vekteruniform.

Forklarer seg ikke

De to siktede er så langt varetektsfengslet, siktet for ID-tyveri og bedrageri.

Så langt har de ikke ønsket å forklare seg om saken til politiet.

Det bekrefter advokat Cecilie Nakstad, som forsvarer den siktede mannen.

- Han nekter straffskyld, opplyser forsvareren til Dagbladet.

Begge de siktede er kjent for politiet fra før. Nå jobber politiet på spreng for å etterforske saken ferdig - men arbeidet er krevende.

- Vi har ikke nådd toppen ennå, for det er meget stort omfang av beslag som vi fortsatt gjenstår arbeid med å kartlegge, sier Upsahl.

- Flere hundre tusen

Alt tyder på at det er store pengesummer involvert.

- Av penger og varer som de har bestilt er det snakk om mange hundre tusen, men beløpet vil vokse etterhvert som vi etterforsker saken, sier Upsahl.

Det finnes ingen konkrete tall på hvor mange nordmenn som rammes av ID-tyveri hvert år, men forsikringsselskapet Tryg opererer med antallet 240 000.

Upsahl ber folk ta sine forholdsregler.

- Hvis du får regninger på ting du vet at du ikke har bestilt, bør alarmen gå. Ser du ukjente transaksjoner på bankkontoen din bør du sjekke det med banken. Får du plutselig et varsel om at det er gjort kredittvurdering av deg uten at du vet noe om det, må du sjekke det opp. Det samme gjelder om du får varsel om adresseendring uten at du har flyttet. Da må også varsellampene gå, sier han.