Mann pågrepet etter brutalt pistoldrap i Trondheim

Drapsgåten i ferd med å bli løst, mener politiet. Mann i 20-åra siktet for forsettlig drap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du tips til Dagbladet om pågripelsen? Send mms/sms til 2400, epost til 2400@dagbladet.no eller ring 24 00 00 00

TRONDHEIM (Dagbladet.no): En etnisk norsk mann i 20-åra er pågrepet i forbindelse med det brutale drapet på 46 år gamle Mahmed Jamal Shirwac i Trondheim natt til lørdag 23. august.

Det kom fram under en pressekonferanse ve dSør-Trøndelag politidistrikt klokka 18.30 i kveld. Gjerningsmannen har vært på frifot i nesten tre uker.

- Politiet har i ettermiddag pågrepet en mann i 20 åra. Han er siktet for forsettlig drap eller medvirkning til dette, opplyste etterforskningsleder Terje Lunde på pressekonferansen.

Siktede er hjemmehørende i Trondheim, men selve pågripelsen skjedde utenbys, uten at politiet vil gi flere detaljer. Pågripelsen skal ha skjedd  uten dramatikk.

- Han er i ferd med å bli avhørt akkurat nå, sier Lunde.

Mannen er kjent for politiet fra før, og politiet forteller til Dagbladet.no at siktede ble sett på som interessant kort tid etter drapet.

- Navnet hans har ligget i etterforskningsmaterialet, men det har ikke vært grunnlag for en siktelse før i dag, sier Lunde.

«SPESIELT BRUTALT DRAP»: Trondheimspolitiet har stått overfor en svært uvanlig forbrytelse og har satt store ressurser på etterforskningen, der også Kripos har bistått. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
«SPESIELT BRUTALT DRAP»: Trondheimspolitiet har stått overfor en svært uvanlig forbrytelse og har satt store ressurser på etterforskningen, der også Kripos har bistått. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Politiet vil foreløpig ikke gå inn på eventuelle tidligere forbrytelser vedkommende har blitt koblet til.

- Etterforskningen har med dette kommet et stort skritt videre, men det gjenstår svært mye arbeid både i form av avhør og tekniske undersøkelser, påpeker Lunde, som foreløpig ikke har grunnlag for å si at andre enn den siktede kan ha vært involvert.

Har stått uten mistenkte

Så sent som for to dager siden uttalte etterforskningslederen til Adresseavisen at politiet ikke hadde noen konkret mistanke eller siktede i saken. Samtidig ville han ikke  avvise at en væpnet politiaksjon på Saupstad i Trondheim hadde sammenheng med drapsetterforskning.

Det var en tilfeldig forbipasserende som fant Shirwac klokka 01.24 natt til 23. august, delvis inne i hans egen Peugeot 605, der han var blitt skutt fem ganger. Ett av skuddene skal ha truffet norsksomalieren i pannen og politiet har karakterisert drapet som «spesielt brutalt».

Det antatte åstedet ligger rundt ei mil utenfor Trondheim sentrum, i Ringvålveien.

En kamerat av avdøde har tidligere beskrevet at han så en mann på om lag to meter sette seg inn i avdødes bil i Søndre gate i Trondheim sentrum kort tid før drapet. Passasjeren hadde kraftig kroppsbygning og svart hår, var lys i huden og pent kledd.

Politiet har gjentatte ganger bedt vedkommende melde seg, uten resultat, men det er foreløpig uklart om det er denne  personen som nå er pågrepet.

Mann pågrepet etter brutalt pistoldrap i Trondheim

Eksperthjelp fra USA

Adresseavisen skrev i dag at et overvåkningskamera fra en bensinstasjonen på Heimdal, ikke langt fra funnstedet, fanget inn bilen til den drepte 46-åringen litt etter klokka 01 natt til lørdag 23. august, bare minutter før ugjerningen.

Disse bildene, om de viser en eventuell passasjer i bilen, kan bli sentrale i den omfattende etterforskningen.

Politiet bekreftet i ettermiddag at flere videopptak er svært interessante, men at analysen av dem er komplisert.

- Arbeidet har vært svært vanskelig, så vanskelig at vi etterspurt eksperthjelp både fra etater i Norge og til og med sendt noen av disse opptakene til USA, opplyser Lunde, som ikke vil gå inn på om bildene kan knyttes direkte til mannen som nå er siktet.

Etterlyste andre passasjerer

Også et ukjent par i 25-30-årsalderen skal ha sittet på med Shirwacs bil i tidsrommet før drapet ble oppdaget. I tillegg til disse to personene og den mulige gjerningsmannen har politiet tidligere uten hell forsøkt å få kontakt med også en traktorsjåfør som kjørte gjennom Ringvålveien drapsnatta.

Politiet har heller ikke funnet noe drapsvåpen, fortalte politiet på pressekonferansen.

Den drepte, som er norsk statsborger, skal tidligere ha havnet i politiets registre for å ha kjørt pirattaxi, men etterforskerne tror ikke han var offer for et drosjeran.

Omlag 30 etterforskere fra Sør-Trøndelag politidistrikt og Kripos har vært involvert i den spesielle saken, og nærmere 400 personer har blitt kontaktet i forbindelse med rundspørringer og avhør i Trondheim.

<B>DREPT MED FLERE SKUDD:</B> Mahmed Jamal Shirwac ble funnet skutt i sin egen bil ved Heimdal rundt ei mil fra Trondheim sentrum for snaut tre uker siden.
<B>OMFATTENDE ETTERFORSKNING:</B> Etterforskningsleder Terje Lunde kunne i dag fortelle om gjennombruddet i den spesielle drapssaken.