Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann pågrepet for jakketyveriet

Men kong Haakons jakke er ikke kommet til rette.

STJÅLET: Kong Haakons skijakke ble stjålet fra Skimuseet i Holmenkollen onsdag. I dag avhører politiet en mann i forbindelse med saken. Foto: SKIMUSEET
STJÅLET: Kong Haakons skijakke ble stjålet fra Skimuseet i Holmenkollen onsdag. I dag avhører politiet en mann i forbindelse med saken. Foto: SKIMUSEET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politioverbetjent Dagfinn Kaldal ved politiet i Oslo opplyser til Dagbladet at politiet har pågrepet en person og siktet ham for tyveriet av kong Haakons jakke, som ble stjålet fra Skimuseet i Holmenkollen onsdag..

- En mann bosatt i Oslo ble pågrepet i går. Han skal avhøres i løpet av dagen, sier Kaldal til Dagbladet.

Kaldal sier at selve jakka ikke har kommet til rette.

- Vi håper avhøret kan gi oss svar, sier han.

Han understreker at det fortsatt tidlig i etterforskningen.

- Vi kan ikke utelukke flere pågripelser. Etterforskningen er så langt helt åpen, sier Kaldal.

Etter at skijakken ble stjålet fra museet onsdag har politiet fått inn flere tips fra publikum.

Kaldal forteller til NTB at de har fått tre tips i saken og at politiet har sjekket de opplysningene som har kommet fra publikum.

Etter at jakka ble stjålet har politiet foretatt tekniske undersøkelser på stedet og sikret seg videoopptak fra overvåkingskameraer.

Den unike jakka har et illegalt broderi, med bl.a. kong Haakons monogram H7, på innsida. Broderiet ble laget av en kvinnelig innsatt på fangeleiren Grini under krigen, smuglet ut og sydd inn jakka - som kongen bar under skisesongen resten av livet.

- Fantastisk gledelig Etter det Dagbladet forstår har politiet gode fingeravtrykk på glassmonteret, der den ene glassveggen ble fjernet fra stålrammen på profesjonelt vis.

- Dette er en fantastisk gledelig vending i saken. Vi får håpe at politiet nå har ledetråden til kong Haakons jakke. Den er jo et nasjonalt klenodium på linje med Sinnataggen, sier en beveget museumsdirektør og forfatter Karin Berg når Dagbladet forteller henne at en person er pågrepet og siktet.

JAKKELØS:
Direktør ved Skimuseet, Karin Berg, fotografert torsdag ved siden av monteren som frem til onsdag ettermiddag inneholdt kong Haakons skijakke.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
JAKKELØS: Direktør ved Skimuseet, Karin Berg, fotografert torsdag ved siden av monteren som frem til onsdag ettermiddag inneholdt kong Haakons skijakke. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Kong Haakons skijakke fra 1930-tallet av skinn fra reinsdyrkalv var ukjent fram til mandag.

Da ble Karin Bergs bok «Broderiet i Kongens jakke» presentert i flere aviser og tv-kanaler.

Skimuseet fikk jakka av kongehuset i 1990 etter kong Olavs død, men den har bare stått utstilt i fire år. Nå skulle klenodiet lanseres for alvor i forbindelse med ski-VM.

Tyveriet ble oppdaget like etter at museet stengte klokka 16 onsdag. Da skulle Karin Berg og kolleger gjøre i stand til den offisielle lanseringen av nettopp boka om skijakka og om broderiet, som dronning Mauds venninne Sunniva Salvesen hadde brodert i skjul i krigsfangenskap og fått smuglet ut fra Grini. 

Om lag 300 besøkende løste billett til Skimuseet onsdag, og nå er musemsdirektøren rimelig sikker på at jakka ble stjålet mellom klokka 14 og 15.

Trodde det var sjefen - En av våre svært oppdaterte frivillige ringte meg etter at han hadde sett medieoppslagene om tyveriet. Han kom inn i museet klokka 14 og gikk først til monteret med kong Haakons jakke før han tok rundturen opp til hoppet og tilbake. 

- Da så han at den ene glassveggen var satt til side og at jakka var borte,  men han trodde det var noe jeg holdt på med i forbindelse med arrangementet på kvelden. Derfor meldte han ikke fra, sier Karin Berg til Dagbladet. 

Han hadde ikke observert noen personer verken da han kom eller når jakka var borte.

Det har aldri tidligere blitt stjålet noen klenodier fra Skimuseet.

 EN BOK VERDT:  Broderiet på innsiden av kong Haakons skijakke som ble stjålet fra Skimuseet i Holmenkollen onsdag ettermiddag. Broderiet ble lagd av Sylvia Salvesen mens hun satt i Grini fangeleir i 1942, og ble festet på foret inne i kong Haakons Kollen-jakke.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
EN BOK VERDT: Broderiet på innsiden av kong Haakons skijakke som ble stjålet fra Skimuseet i Holmenkollen onsdag ettermiddag. Broderiet ble lagd av Sylvia Salvesen mens hun satt i Grini fangeleir i 1942, og ble festet på foret inne i kong Haakons Kollen-jakke. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling