Mann pågrepet for overfallet på Reidar Osen

Etter nesten fire år er en mann pågrepet for kidnappingen og overfallet av mangemillionæren.

KNAKK KJEVEN: Reidar Osen forteller at kidnapperne dyttet en pistol inn i munnen hans slik at han knakk kjeven. Foto: Privat
KNAKK KJEVEN: Reidar Osen forteller at kidnapperne dyttet en pistol inn i munnen hans slik at han knakk kjeven. Foto: PrivatVis mer

En mann i 30-åra er pågrepet og siktet for kidnappingen og overfallet av mangemillionær Reidar Osen.

Bergensavisen omtalte saken først.

Osen ble i desember 2015 brutalt kidnappet utenfor galleriet sitt i Bergen.

- Personene var maskert. Jeg var stripset på hender og føtter, og jeg fikk en pose over hodet slik at jeg ikke fikk puste. Jeg besvimte flere ganger. Det var helt forferdelig, har han tidligere uttalt til Dagbladet.

Osen har fortalt at han ble banket med en jekk eller lignende, og at brystbeinet ble knust. Han har fortalt at han fikk en pistol inn i munnen og ned i halsen, slik at han knakk en del av kjeven og flere tenner.

I flere timer skal Osen ha blitt holdt fanget i en bil før han klarte å rømme.

SKADD: Reidar Osen ble hardt skadd under overfallet. Foto: Privat
SKADD: Reidar Osen ble hardt skadd under overfallet. Foto: Privat Vis mer

Varetektsfengslet

Saken ble henlagt, men i januar ble det besluttet at saken skulle tas opp igjen. I mars 2019 fikk en ny etterforskningsgruppe ansvar for saken. Nå er en mann av polsk opprinnelse siktet i saken, melder NRK.

- Vi mener at det har skjedd et gjennombrudd i denne saken, sier politiadvokat Jørgen Henriksen til Dagbladet.

Etterforskningsgruppa har jobbet systematisk med taktiske og tekniske etterforskingsskritt. Det har blitt sikret elektroniske og biologiske spor fra tidligere etterforskninger som nå har blitt gjennomgått på nytt.

- Dette teamet skulle snu hver stein og se på saken på nytt, sier han.

Den siktede mannen er varetektsfengslet i fire uker med brev og besøksforbud, der to av ukene er i full isolasjon. Bakgrunnen for restriksjonene er at siktede ville undra seg videre straffeforfølgning ved løslatelse og at det var fare for bevisforspillelse.

Det er analyser av DNA-spor som skal koble mannen til overfallet, ifølge BA.

KIRKEGÅRD: Politiet har etter mange tips startet et søk ved en gravplass ikke langt unna der hun sist ble sett. Vis mer

Jakter flere gjerningspersoner

Henriksen forteller at etterforskningen fortsatt pågår.

- Vi opererer med at minst to personer til har vært involvert i saken, sier politiadvokaten.

Den siktede mannen er avhørt av politiet, og erkjenner ikke straffskyld.

Gjennom etterforskningen av Osen-saken har politiet sett likhetstrekk med en annen ranshandling i Bergensområdet samme år, som mannen nå også er siktet for.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med mannens forsvarer, Eirik Nåmdal, uten hell.

Reidar Osen har tidligere uttalt til Dagbladet at han har det fint i dag, men at han har vært bitter over at saken ikke har blitt oppklart. Dagbladet har forsøkt å få en kommentar fra ham tirsdag, men har foreløpig ikke lykkes.

- Viktig steg

Hans bistandsadvokat, Einar Drægebø, sier at siktelsen er et viktig steg i riktig retning.

- Men det gjenstår mer etterforskning. Det er viktig at en så alvorlig forbrytelse blir oppklart. Dette er et steg i den retningen. Så må vi gi politiet ro til å snu de steinene så fullstendig som mulig, sier han.

Bistandsadvokaten legger til at det er godt å se at den nye etterforskningsgruppa har fulgt de anmodninger som de har gitt, og viser til gjennomgang av biologiske spor og fokus på internasjonal avklaring.

- Osen opplever en lettelse av at ting kan se ut til å være mer avklart. Han er likevel avventende til hva som skjer videre så lenge politiet trenger ro og oversikt i den videre etterforskningen.