Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann pågrepet for Sjøvegan-drapet

Marie-Louise Bendiktsen (59) ble drept i 1998. Nå er en mann pågrepet, melder politiet i Troms.

DREPT: En mann er pågrepet for å drept Marie-Louise Bendiktsen (59). Foto: NTB scanpix
DREPT: En mann er pågrepet for å drept Marie-Louise Bendiktsen (59). Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Troms har pågrepet en mann for det såkalte Sjøvegan-drapet i 1998.

Siktede ble i dag fengslet i fire uker i Nord-Troms tingrett. Han erkjenner ikke straffskyld.

Det var Marie-Louise Bendiktsen (59) som ble funnet død i brannruinene av sitt hjem i Sjøvegan i Salangen kommune i Troms onsdag 15. juli 1998.

Obduksjonsrapporten viste at hun var drept, og det 20 år gamle drapet kan nå være oppklart basert på ny gjennomgang av beviser.

Drap, voldtekt og ildpåsettelse

Lensmann i Midt-Troms politidistrikt, Andreas Nilsen forteller at mannen ble pågrepet på Gardemoen onsdag formiddag da han ankom Norge.

- Mannen i slutten av 30-årene er av utenlandsk opprinnelse og har utenlandsk statsborgerskap. Han befant seg i Salangen på drapstidspunktet, men har oppholdt seg utenlands de siste årene, forteller lensmann og leder for Midt-Troms Andreas Nilsen .

Mannen er siktet for drap, voldtekt og ildpåsettelse.

- Det er en ny gjennomgang av bevisene i saken og det samla bevisbildet som gjør at politiet mener at siktede med skjellig grunn kan mistenkes for å ha begått drapet. Drapssaken har vært etterforsket i snart 20 år, skriver politiet i en pressemelding.

Politiet ikke ønsker å gå inn på grunnlaget for siktelsen, om mannen som er pågrepet tidligere har vært i politiets søkelys eller om han hadde noen relasjon til drepte Bendiktsen.

- Takknemlig

Sønnen til Marie-Louise Bendiktsen, Trond, skriver i en e-post til Dagbladet at han ble orientert om gjennombruddet i saken noe tid før det ble kjent i offentligheten, knapt 25 dager før det har gått 20 år siden moren ble funnet drept i brannruinene av huset sitt.

BRANNRUINER: Bendiktsen bolig var åsted for drapet. Boligen ble påtent etter drapet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB Scanpix
BRANNRUINER: Bendiktsen bolig var åsted for drapet. Boligen ble påtent etter drapet. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er fornøyd med at det er gjort en pågripelse, og jeg er evig takknemlig overfor Hans Roar Rasmussen (Lensmann ved Sjøvegan lensmannskontor journ.anm.), som har jobbet utrettelig med denne saken helt siden de fikk varsel om brannen tidlig på morgenen, 15. juli. Han har gjort en kjempeinnsats, og har brukt mye tid på å holde oss orientert om hendelser i saken. Nå må vi avvente og se hva påtalemyndighet og eventuelt rettsvesenet gjør med saken, skriver han.

Bendiktsen opplyser at han ikke ønsker å gi noen ytterligere kommentar til media.

Sendte ut fantomtegninger

Natt til 15. juli ble Marie-Louise Bendiktsen (59) funnet drept i sitt eget hjem på Sjøvegan i Salangen i Troms. Hun ble overfalt, voldtatt og knivstukket. Huset hennes ble påtent etter drapet.

Siden juni i fjor har et team i Troms politidistrikt og etter hvert Kripos sin Cold Case-gruppe intensivert arbeidet med drapssaken. Lensmann Andreas Nilsen sier saken fikk en vending på sommeren 2017 og at politiet i samarbeid med Kripos da satte i gang en intensivering i arbeidet.

20 ÅRS ETTERFORSKNING: I nesten 20 år har politiet etterforsket saken. Foto: Magnar A. Kjeldsen / Dagbladet
20 ÅRS ETTERFORSKNING: I nesten 20 år har politiet etterforsket saken. Foto: Magnar A. Kjeldsen / Dagbladet Vis mer

- Cold case-seksjonen ved Kripos har bistått i denne saken gjennom det siste året, først rådgivende og etter hvert som en del av teamet i Troms politidistrikt. Vi har blant annet bistått med etterforskningsleder og etterforskere og vil fortsette å jobbe med saken framvover, sier kommunikasjonsrådgiver Axel Due i Kripos til Dagbladet.

Politiet skriver i pressemeldingen at etterforskningen har særlig gått på digitalisering av dokumentene i saken for bedre analyse av eksisterende informasjon, gjennomgang av kriminaltekniske bevis, og oppfølging av det såkalte Tyskland-sporet fra sommeren 2017.

I 2015 ga politiet ut fantomtegninger av det den mener liknet den antatte gjerningsmannen. Det er ikke kjent om den pågrepne mannen likner fantomtegningene.

Irakisk mann

Det er blitt spekulert om pågripelsen kan ha tilknytning til det såkalte Tyskland-sporet.

Lensmann Nilsen avviser at det er den mannen som nå er pågrepet.

Det såkalte Tyskland-sporet dreier seg om en irakisk mann i 20-årene som ble avhørt i juli 1998, kort tid etter drapet. Året etter ønsket politiet å komme i kontakt med ham igjen, men han var da sporløst forsvunnet.

Mannen innledet et forhold til en tysk kvinne i 1998, samme år som han var inne til avhør. Han ble etterlyst av Interpol, men først i 2010 fikk politiet treff. Mannen var da utvist fra Tyskland etter å ha sonet åtte år i fengsel for et dobbelt drapsforsøk mot sin tidligere samboer og hennes nye kjæreste i 2001, skriver NTB.

Nordlys har tidligere skrevet at politiet mener å ha bevis for at den aktuelle mannen befant seg i et område ikke langt fra Bendiktsens bolig på «interessante tidspunkter».

Han satt fengslet fra 27. mai 2001 til 3. april 2009, uten at norsk politi ble informert om det, skriver NTB.

- Det er ikke alltid alt fungerer optimalt i politisamarbeidet i Europa. At dette ikke ble fanget opp, kan ha flere forklaringer. Det kan være så enkelt at navnet et eller annet sted ikke har vært stavet riktig, sa Sjøvegan-lensmann Hans Roar Rasmussen til Nordlys i 2016.

Mann pågrepet for Sjøvegan-drapet

Norsk politi til Tyskland

Norske etterforskere var i fjor sommer i Leipzig i Tyskland for å intervjue kvinnen som ble knivstukket.

Da drapet ble begått, bodde det 2300 mennesker i Sjøvegan. Det var mange tilreisende i området på grunn av sommerferie, åpning av laksefiske og den årlige kulturuka. I tillegg har bygda huset et statlig asylmottak med vel 100 plasser siden 1989.

Politiet har til sammen avhørt nesten 1400 personer i saken og har vært på rundspørring hos over 3000 personer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling