Mann prøvde å ta seg inn i cockpit - måtte nødlande

En mann i 60-åra er pågrepet etter at han forsøkte å ta seg inn i cockpiten på et Wizz Air-fly torsdag. Flyet måtte nødlande på Sola flyplass.

NØDLANDET: Et fly måtte torsdag formiddag nødlande på Sola flyplass etter at en mann oppførte seg utagerende om bord. Foto: Lennart Rimestad
NØDLANDET: Et fly måtte torsdag formiddag nødlande på Sola flyplass etter at en mann oppførte seg utagerende om bord. Foto: Lennart RimestadVis mer

Politiet fikk melding om hendelsen klokka 09.44 torsdag.

- En person oppførte seg utagerende om bord flyet, som førte til at det måtte nødlande på Sola flyplass. Det ble raskt tatt kontroll på vedkommende, sier operasjonsleder i Sør-Vest politidistrikt, Victoria Hillveg, til Dagbladet.

- Personen forsøkte å ta seg inn i cockpiten, legger hun til.

Det aktuelle passasjerflyet fra Wizz Air var på vei fra Budapest til Reykjavik. Det skal ha hatt om lag 200 personer om bord da hendelsen fant sted.

Meldinger om kapring

Ifølge politiet skal det være en mannlig passasjer i 60-åra som nå er pågrepet. Ingen personer skal være meldt skadd som følge av hendelsen. Tidligere meldinger gikk ut på at vedkommende hadde forsøkt å kapre flyet.

- Flyet snudde etter melding om et forsøk på kapring, sa politisjef på flyplassen, Kjetil Andersen, til TV 2.

Disse opplysningene avkreftes imidlertid i etterkant:

- Per nå er det ingenting som tyder på at vedkommende hadde til hensikt å kapre flyet, skriver Sør-Vest politidistrikt i en pressemelding.

Politiet utelukker ikke at rus kan være involvert i bildet.

Husker ingenting

Operasjonsleder Hillveg forteller at det ble foretatt raske avhør av vedkommende etter nødlandingen, og at pågripelsen foregikk uten dramatikk.

- Mannen har foreløpig opplyst til politiet at han hadde tatt medisiner og ikke husker noe fra hendelsen. Han vil bli fremstilt for lege, og det vil deretter bli vurdert hva som skjer videre, heter det i pressemeldingen.

Politiet jobber fortsatt torsdag formiddag med å få klarhet i hva som har skjedd.

PROBLEMER: Massiv røykutvikling i et fly fra British Airways som skulle lande i Valencia. Video: CNN. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Bekrefter hendelsen

I en uttalelse på e-post bekrefter Wizz Air hendelsen overfor Dagbladet:

- Kabinpersonalet vårt håndterte situasjonen slik de er opplært til å gjøre. Piloten tok avgjørelsen om å lande flyet på Sola flyplass, samt ringe politiet. Flyet landet uunngåelig og like etter ble passasjeren overlevert til de respektive myndighetene, heter det i uttalelsen.

- Sikkerheten er alltid vår topp prioritet, og flyselskapet har nulltoleranse for krenkende oppførsel overfor passasjerer og ansatte, skriver de videre.

Tilbake i normal drift

Rett etter at passasjeren hadde blitt lastet av, tok flyet av fra Sola flyplass igjen, og er ventet ankomst i Reykjavik med 1,5 timers forsinkelse, opplyser flyselskapet.

Lufthavnsdirektør Anette Sigmundstad forteller til Dagbladet at de har bistått i aksjonen, og at flyplassen nå er tilbake i normal drift.

- Våre folk i Avinor har bistått nødetatene i aksjonen mot flyet. Det ble en tømming av terminalen her, men vi er nå tilbake i normal drift. Vi gjør det vi kan for å minimalisere konsekvensene av hendelsen, som forsinkelser, sier hun.