NEDSNØDD: Da to snøskuterkjørere fikk gravd seg inn til denne bilen, så de plutselig noen som rørte på seg. Foto: ERIK ÅSTRÖM/ Expressen
NEDSNØDD: Da to snøskuterkjørere fikk gravd seg inn til denne bilen, så de plutselig noen som rørte på seg. Foto: ERIK ÅSTRÖM/ ExpressenVis mer

- Mann reddet etter to måneder i nedsnødd bil

- Det er helt utrolig at han lever, sier svensk politi. Skal ha overlevd ved å spise snø.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 44 år gammel mann ble i går funnet i live inne i en nedsnødd bil i Umeå i Sverige.

Mannen opplyser selv at han har vært innesperret i bilen siden desember og bare spist litt snø. Politiet har så langt ikke grunn til å tvile på opplysningene.

- Utrolig Med andre ord har mannen sannsynligvis ligget i bilen i over to måneder, skriver avisa Västerbottens-Kuriren.

- Det er helt utrolig at han lever. Det er rart at han ikke har frosset i hjel, det har jo vært 30 minusgrader her, men all snøen fungerte kanskje som isolasjon. Ikke har han hatt noe mat heller, sier Ebbe Nyberg i Umeå-politiet til Expressen.

Det var to snøskuterkjørere som fant bilen i snøhaugen på den øde skogsbilveien. Da de gravde seg inn og banket på ruta, så de plutselig at noe rørte seg på innsida. Da ambulansepersonell ankom i brannvesenets beltevogn og tok seg inn i bilen, lå mannen pakket inn i en sovepose.

Han var utrolig nok ved bevissthet, men så utmattet at han knapt klarte å snakke.

- 19. desember Det er uklart hvordan mannen havnet i området og hvorfor han ikke klarte å ta seg ut. ,Om det var han som kjørte bilen, har han trolig tatt av fra E4 nord for Umeå og inn på skogsbilveien der han ble funnet.

Veien har ikke blitt brøytet hele vinteren, og det var ingen synlige fotspor til eller fra bilen. Da mannen ble funnet var det over en meter snø i området.

- Han sa at han hadde ligget der siden 19. desember og aldri vært ute av bilen. Han var bare skinn og bein og veldig svak, sier Ebbe Nyberg i Umeå-politiet til Expressen.

Mannen, en 44-åring hjemmehørende i Örebro-traktene, er kraftig utmagret og får nå behandling på intensivavdelingen på universitetssykehuset i Umeå.

- Må ha spist snø At han fikk tak i noe av snøen på utsida av bilen er trolig det eneste som holdt ham i live.

- Han har nok spist snø. Du overlever ikke uten vann i mer enn to-tre dager. Men uten mat kan man klare seg i en måned. To måneder er ekstremt, men ikke umulig. Men det må ha vært i siste øyeblikk man fant ham, sier overlege Stefan Branth ved Akademiska universitetssjukhuset i Uppsala til Expressen.

Han opplyser at noen av kroppens funksjoner «stenges ned» etter en lengre periode uten mat.

- Bare de vitale funksjonene er i gang, men hjertet går veldig sakte. Trolig har det i dette tilfellet også vært kaldt - men ikke for kaldt. Han har trolig vært isolert av snø som i en igloo. Da fungerer det nesten som med en bjørn som går i dvale, sier eksperten.