Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann reddet fra oljefat

Plukket opp ute i Skagerrak. Sier han ble satt på sjøen fra skip.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En mann ble plukket opp fra en flåte i Skagerrak sør for Kristiansand i morges. Hvordan han havnet der, er et mysterium.

- Svensk politi har akkurat møtt båten og har gått om bord for å avhøre mannen. Han må fortelle hvem han er, og hvor han er fra. Vi vil også finnet ut om det ligger noe kriminelt bak, sier Thomas Fuxborg, pressetalsmann for det svenske politiet, til Dagbladet.no.

Fuxberg sier at dersom mannen har gjort noe kriminelt, vil han få midlertidig oppholdstillatelse.

- Men det kan også hende at han vil til Norge og søke asyl der. Det vet vi ikke ennå, sier Fuxberg.

Fire oljefat og en pall

- Det var mannskap om bord på båten «Berge Odin» som fikk øye på mannen i morges og plukket ham opp fra flåten, som besto av fire oljefat og en pall som var bundet sammen, opplyser redningsleder Jan Lillebø ved Hovedredningssentralen på Sola (HRS) til Dagbladet.no.

HRS sendte ut en båt, men denne skal ikke ha vært delaktig i redningsaksjonen.

- Vi fikk melding fra «Berge Odin» 08.40. Mannen ble plukket opp av Bergesen-skipet, som er på vei til Marstrand i Sverige, og vil bli avhørt der når skipet kommer fram i tretida i dag, sier Lillebø, som opplyser at mannen ikke er skal være skadd, og at han nå blir tatt vare på om bord på det norske skipet.

HENTES AV POLITIET: "Flåtemannen" ble hentet av svensk politi for avhør i ettermiddag. Foto: Scanpix
HENTES AV POLITIET: "Flåtemannen" ble hentet av svensk politi for avhør i ettermiddag. Foto: Scanpix Vis mer

- Satt på sjøen

- Mannskapet på «Berge Odin» observerte midt ute i Skagerrak en gjenstand som fløt i sjøen. Det viste seg å være en flåte med en mann på toppen. I tråd med godt sjømannskap plukket mannskapet ham opp, sier administrerende direktør Jan Håkon Pettersen i Bergesen til Dagbladet.no.

Mannen skal ha forklart - «på utmerket engelsk» - til mannskapet på Bergesen-skipet at han er blitt satt på sjøen fra en annen båt.

- Han kan ikke ha vært på sjøen lenge, han var tynnkledd da han ble funnet, sier Pettersen, som videre opplyser at mannen ikke vil si noe mer før han får advokat og blir avhørt.

Trolig østeuropeer

- Vet du noe om hvordan han havnet på en flåte midt ute i Skagerrak?

- Han falt vel neppe ned fra himmelen, for å si det sånn. Han snakker ikke norsk og er trolig østeuropeer, sier redningsleder Lillebø ved HRS til Dagbladet.no.

- Vi kan bekrefte at en mann er plukket opp fra en flåte som besto av fire oljefat som er bundet sammen. Han ble funnet langt ute til havs og blir nå fraktet til Sverige. Dette skjedde ute i internasjonalt farvann og er ikke vårt bord, opplyser operasjonsleder Toralf Jørgensen i Agder politidistrikt til Dagbladet.no.

Mann reddet fra oljefat

«Luktet som ei geit»

I «Berge Odin»s loggbok, som ble sendt ut i en e-post fra Bergesen i halv tolv-tida, står det å lese at mannen «luktet som ei geit», og at han «åpenbart ikke har hatt et bad på veldig lenge». I en e-post sendt fra Bergesen bare få minutter etter er imidlertid bemerkningene om mannens hygiene strøket.

Flere medier meldte tidligere i dag at mannen var bundet fast til flåten.

- Det stemmer ikke. Ifølge mine opplysninger satt mannen på flåten da han ble funnet, sier Per Erik Bjørklund, konsulent i beredskapsteamet hos Bergesen, til Dagbladet.no.


Dagbladet.no kommer med mer.

SKJØR FARKOST: En av mannskapet på «Berge Odin» viser fram flåten på dekk.
MIDT UTE PÅ HAVET: Mannen ble funnet i Skagerrak halvveis mellom Kristiansand og Nord-Jylland.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling