Mann satt fast i heissjakt

Ble dratt opp fra første til femte etasje i heisvaier.

ARBEIDSULYKKE: Den litauiske mannen (22) blir ført til en ventende ambulanse etter å ha brukket beinet i en arbeidsulykke. Mannen hektet seg fast i en heisvaier som førte han 15 meter til værs. Foto: Hans Hamre / Budstikka.
ARBEIDSULYKKE: Den litauiske mannen (22) blir ført til en ventende ambulanse etter å ha brukket beinet i en arbeidsulykke. Mannen hektet seg fast i en heisvaier som førte han 15 meter til værs. Foto: Hans Hamre / Budstikka.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En litauisk mann (22) hektet seg fast i en heisvaier, som førte han femten meter til værs, på en byggeplass i Bærum.

- Heissjakten skal rives og mannen hadde klart å snu motvektloddet slik at han ble dratt opp, sier Søren Pedersen, administrerende direktør i Asker og Bærum Boligbyggelag (ABBL).

ABBL karakteriserer saken som en arbeidsulykke.

- Arbeidstilsynet er koblet inn i saken, og vi har stanset alt arbeid i heissjaktene. Det vil ikke bli aktuelt å gjenoppta arbeidet før vi har lagt planer for hvordan heisene skal rives, sier Pedersen.

Redningsarbeidet tok tre kvarter og alle nødetater var på stedet for å berge ut mannen. Ifølge entreprenøren er femte etasje toppetasjen på bygget, og det skal ikke ha vært mye klaring til taket.

- Han ble hengende fast i en vaier, dratt opp fra første til femte etasje, og ble sittende fast der, sier Ivar Eriksen, vaktleder i Asker og Bærum brannvesen til Dagbladet.

Meldingen om arbeidsulykken ble mottatt av brannvesenet klokken 12.06 mandag formiddag.

Brakk foten Mannen brakk foten i ulykken og ble kjørt til Bærum sykehus. I bunnen av heissjakten kunne man se blod fra mannen.

- Han har brukket beinet og fått noen skader som har forårsaket en del blødning, sier Preben Ellingsen, daglig leder i RVS, entreprenøren for boligprosjeket.

22-åringen er innleid av entreprenøren RVS.

- Tragisk Entreprenøren var på befaring på stedet og har hatt kontakt med Bærum sykehus.

- Dette er tragisk. Vi får håpe at det går bra med vedkommende, sier Ellingsen.

ARBEIDSULYKKE:  En arbeider ble dratt fem etasjer opp i en heissjakt etter en heisvaier på en byggeplass på Haslum i Bærum i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
ARBEIDSULYKKE: En arbeider ble dratt fem etasjer opp i en heissjakt etter en heisvaier på en byggeplass på Haslum i Bærum i dag. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

RVS har HMS-ansvar for byggeplassen og opplyser at mannen brukte verneutstyr.

- Det var sikkerhetsselen han brukte som hektet seg fast i vaieren, sier Ellingsen

Han vil ikke gå inn på hvilke HMS-rutiner selskapet har, eller om det kan ha vært brudd på disse som førte til ulykken.

- Vi tar en gjennomggang av våre HMS-tiltak nå, og så er det opp til Abeidstilsynet å vurdere om vi kan fortsette arbeidet på stedet, sier Ellingsen.

Ifølge entreprenøren har Arbeidstilsynet vært på byggeplassen ved tidligere anledninger, uten å ha noen anmerkninger på sikkerheten til de ansatte.

Kontorer til leiligheter Kirkeveien 71 på Haslum skal omgjøres fra kontorlokaler til leiligheter, opplyser entreprenøren RVS. Bygget er fra 1970-tallet og har vært kontorlokaler for små og mellomstore bedrifter, helt til 2011 da siste firma flyttet ut.

Ifølge ABBL er det første arbeidsulykke på stedet. Arbeidet med å rive interiøret har nettopp begynt. Bygningsstrukturen bevares, men alt innvendig skal rives, opplyser ABBL.

BLOD: Mannen hektet seg fast i en heisvaier som førte han 15 meter til værs. Nederst i sjakten kunne man se blod fra mannen. Foto: Hans Hamre / Budstikka.
BLOD: Mannen hektet seg fast i en heisvaier som førte han 15 meter til værs. Nederst i sjakten kunne man se blod fra mannen. Foto: Hans Hamre / Budstikka. Vis mer