Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann siktet for falsk for­klaring etter væpnet politiaksjon på Torp: - Tør ikke spekulere på hvor mye det har kostet

«Alle» ansatte i politidistriktet ble holdt igjen på jobb etter tips om mulig trussel mot flyplassen. Nå er vitnet siktet for falsk forklaring.

STOR AKSJON: Bevæpnet politi på Sandefjord lufthavn Torp fredag ettermiddag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
STOR AKSJON: Bevæpnet politi på Sandefjord lufthavn Torp fredag ettermiddag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Politiet har siktet en 26 år gammel mann fra Oslo for falsk forklaring etter den omfattende væpnede politiaksjonen på Sandefjord lufthavn Torp fredag. Det opplyser politiet i en pressemelding lørdag formiddag.

Mannen, som er norsk statsborger, hadde fredag ettermiddag status som vitne. Politiet opplyser at det var mannen som nå er siktet som kom med tipset, som i sin tur førte til en omfattende politiaksjon på flyplassen.

- Vi har siktet ham for falsk forklaring, fordi vi mener at han har forklart seg uriktig om den opprinnelige meldingen som kom til oss, sier politiadvokat Cecilie Reinskau Svorstøl, i Sørøst politidistrikt, til Dagbladet.

Advokat Brynjar Meling, som er oppnevnt som mannens forsvarer, sier at hans klient er dypt fortvilet over gårsdagens hendelser.

- Han har i detalj erkjent de faktiske forhold og samarbeidet med politiet. Han erkjenner straffskyld, dersom vilkårene for det er til stede, sier Meling til Dagbladet.

Meling var til stede under politiets avhør av 26-åringen i natt, men ønsker ikke å gå i detalj på hva hans klient har forklart.

- Slik jeg forstår det framstår det som skjedde nesten like uvirkelig for ham, som det gjør for resten av oss, sier Meling og legger til:

- Men han er dypt fortvilet over situasjonen og over hva han har stelt i stand. Han er veldig opptatt av å berolige folk der ute om at det aldri var noen reell fare, sier Meling.

TILSTEDEVÆRELSE: Et stort antall politifolk, ambulanser og brannbiler rykket ut til Torp lufthavn ved Sandefjord fredag ettermiddag. Sikkerheten var merkbart skjerpet, med væpnet politi som holdt vakt ved alle inn- og utganger.Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
TILSTEDEVÆRELSE: Et stort antall politifolk, ambulanser og brannbiler rykket ut til Torp lufthavn ved Sandefjord fredag ettermiddag. Sikkerheten var merkbart skjerpet, med væpnet politi som holdt vakt ved alle inn- og utganger.Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

Hele politidistriktet jobbet overtid

Politiet vil foreløpig ikke utelukke at det kan ha vært snakk om en reell trussel, all den tid saken fortsatt etterforskes, men det er ifølge Svorstøl foreløpig ikke noe som tyder på akkurat det.

Helt fra 15-tida fredag til rundt klokka 21, var det et massivt politioppbud på flyplassen. Alle operative politifolk, og de fleste etterforskerne i Vestfold, samt alle nasjonale bistandsenheter ble kalt inn til flyplassen.

Forsvarer: Advokat Brynjar Meling er oppnevnt som forsvarer for den 26 år gamle mannen som nå er siktet for falsk forklaring. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
Forsvarer: Advokat Brynjar Meling er oppnevnt som forsvarer for den 26 år gamle mannen som nå er siktet for falsk forklaring. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Det var ifølge Sandefjords Blad væpnet politi ved alle inngangene og utgangene til flyplassen. I tillegg var mannskap fra både brannvesen og ambulanse på stedet hele ettermiddagen.

Politiet vil ikke gå konkret inn på hva tipset fra den nå siktede mannen gikk ut på, men sier at det er snakk om «informasjon om at noe skulle skje» ved flyplassen - og at dette var alvorlig nok til at de holdt igjen samtlige politiansatte på jobb.

- Hele Vestfold politidistrikt jobbet på overtid, så det vil få konsekvenser. Jeg tør ikke engang å spekulere på hvor mye det har kostet, for alle ble holdt igjen på jobb, både operativt og etterforskere. Det kan både dreie seg om erstatning og en eventuell domfellelse, sier Svorstøl.

Situasjonen ble imidlertid ikke vurdert som så alvorlig at flyplassen ble stengt. Trafikken gikk som normalt, og folk ble oppfordret til å oppføre seg som normalt.

- Det ligger i sakens natur at det vil være et spørsmål om erstatning. Det blir derfor viktig å undersøke hva han faktisk kan holdes strafferettslig ansvarlig for, sier Meling.

Advokaten vil derfor be om at det blir foretatt en såkalt prejudisiell observasjon av 26-åringen.

VÆPNET: Politiet bevæpnet seg, og holdt vakt foran inngangene og utgangene på Torp fredag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
VÆPNET: Politiet bevæpnet seg, og holdt vakt foran inngangene og utgangene på Torp fredag. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix Vis mer

Politiet vil heller ikke gå inn på hva mannen har forklart i avhør, men forteller at det er mannens egne uttalelser - kombinert med politiets etterforskning - som førte til at de siktet vedkommende.

- Han har erkjent at han har avgitt falsk forklaring, bekrefter Svorstøl overfor Dagbladet.

Politiet undersøker om det kan ha vært flere involvert i forkant av det de nå anser som et falskt tips.

Etter en seks timer lang politiaksjon kom meldingen ved 21-tida fredag kveld om at politiet trappet ned tilstedeværelsen ved flyplass. Lørdag morgen var politiet tilbake til normal bemanning ved flyplassen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!