Mann siktet for falsk forklaring i Jemtland-saken løslatt

Politiet har frafalt siktelse etter «viktig utvikling i helga».

DREPT: Janne Jemtlands ektemann er siktet for drapet i desember. Han erkjenner ikke straffskyld. Forrige uke siktet politiet en mann for falsk forklaring i saken, men mannen er nå løslatt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
DREPT: Janne Jemtlands ektemann er siktet for drapet i desember. Han erkjenner ikke straffskyld. Forrige uke siktet politiet en mann for falsk forklaring i saken, men mannen er nå løslatt. Foto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mannen som var siktet for å ha forklart seg falskt i forbindelse med drapet på Janne Jemtland er løslatt, melder Innlandet politidistrikt i en pressemelding.

Politiet beskriver at det på fredag og gjennom helga skjedde en viktig utvikling som førte til løslatelsen.

Mannen ble fredag framstilt for fengsling, men begjæringen fra politiet ble avslått fra Hedmarken tingrett.

- Viktig utvikling

Politiet var imidlertid uenig med tingretten, og anket avgjørelsen. Det ble gitt oppsettende virkning, det vil si at mannen fremdeles var i arrest gjennom helgen

- I løpet av fredag ettermiddag og gjennom helgen skjedde det imidlertid en viktig utvikling. Mannen ville likevel forklare seg for politiet, og samarbeidet med politiets arbeid med å ettergå denne forklaringen. Politiet anser på bakgrunn av denne utviklingen hans rolle som avklart i forhold til den pågående drapsetterforskningen, og han er ikke lenger siktet for å ha avgitt uriktig forklaring, opplyser politiet i pressemeldingen.

Politiet har også trukket anken over fengslingskjennelsen.

- Han er veldig fornøyd

Mannen i 40-åra nektet hele veien for å ha forklart seg uriktig.

- Det som har skjedd, er at han har hatt flere lange frivillige avhør gjennom helga bistått av advokat fra mitt kontor. Det har ledet fram til at politiet har frafalt siktelsen og at han er løslatt, sier mannens forsvarer, Jørn Mejdell Jakobsen, til Dagbladet.

Han vil ikke gå i detalj på forklaringene eller hvorfor politiet siktet ham.

- Han er veldig fornøyd med å bli løslatt og synes advokaten har gjort en god jobb, sier Mejdell Jakobsen.

Forklarte seg etter pågripelse

Påtalemyndigheten ba om to ukers varetektsfengsling med full isolasjon. Retten mente imidlertid at mannen ikke kan varetektsfengsles, det til tross for at den sa seg enig i at det er skjellig mistanke om at siktede har forklart seg uriktig.

Mannen sa seg ikke enig i siktelsen, og nekter straffskyld for å ha avgitt falsk forklaring. Mannen i 40-åra forklarte seg for politiet 17. januar, noen dager etter at Janne Jemtlands ektemann ble siktet og pågrepet for drap.

Han møtte ikke selv i fengslingsmøtet i Hedmarken tingrett fredag. Politiet mistenkte ikke at mannen hadde noe med selve drapshandlingen å gjøre.

Skutt

Janne Jemtland ble borte natt til 29. desember og meldt savnet dagen etter.

I 15 dager ble hun vurdert som savnet fram til politiet fredag 12. januar gjennomførte kriminaltekniske undersøkelser på eiendommen og i huset hvor hun bodde sammen med ektemannen og de to barna deres.

Der fant politiet avgjørende spor som førte til at hennes mann ble siktet for drap. Dagen etter påviste han for politiet et sted i Glomma ved Eid bru i Våler hvor den døde kvinnen ble funnet.

Den foreløpige obduksjonsrapporten viser at Janne Jemtland ble skutt og at døde den 29. desember.