HJALP TIL: Victoria Stein Helgerud (21) hjelper en 23-åring kvinnen som ifølge politiet trolig ble truffet av et streifskudd natt til 28. februar. Tre andre ble skutt og en mann ble skadet i ansiktet under et slagsmål. Foto: ROGERIO SNARLI
HJALP TIL: Victoria Stein Helgerud (21) hjelper en 23-åring kvinnen som ifølge politiet trolig ble truffet av et streifskudd natt til 28. februar. Tre andre ble skutt og en mann ble skadet i ansiktet under et slagsmål. Foto: ROGERIO SNARLIVis mer

Mann siktet for fire drapsforsøk

21-åring siktet for drapsforsøk etter skytingen i Karl Johans gate i februar. Erkjenner ikke straffskyld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En mann på 21 år er pågrepet og siktet i for drapsforsøk etter en skyteepisode i Oslo natt til lørdag 28. februar. Fire mennesker ble truffet av skuddene, men ingen ble drept.

- Vi har pågrepet en mann, sier politiadvokat Pål-Hjort Kraby til Dagbladet.no.

Politiet ønsket varetektsfengsling i fire uker, med de første to i full isolasjon - med fullt medie- og besøksforbud for hele perioden. Ønsket ble innfridd på fengslingsmøtet i Oslo i ettermiddag.

Politiadvokat Kraby sier til Dagbladet.no at mannen ble pågrepet på flyplassen i Sandefjord, Torp.

- Da var han på vei ut av landet, sier Kraby.

Mannen har både norsk og afrikansk bakgrunn, og er norsk statsborger.

Tidligere dømt
Politiet ba om at fengslingsmøtet gikk for lukkede dører. 21-åringens forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen motsette seg lukket rett, men fikk ikke ønsket innfridd.

- Min klient vil ikke erkjenne straffeskyld i det kommende fengslingsmøtet. Han aner ikke noe om begrunnelsen for siktelsen, derfor blir det feil å kommentere utover det, sa Pedersen.


GJENFORENT: Her møtes Viktoria og skuddofferet en uke etter at skuddene falt.  Foto: Øistein Norum Monsen
GJENFORENT: Her møtes Viktoria og skuddofferet en uke etter at skuddene falt. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Forsvarsadvokaten bekrefter overfor Dagbladet.no at 21-åringen er tidligere straffedømt for vold.


- Han fikk 60 dager, derav 30 dager ubetinget, for et forsøk på å unndra seg en arrestasjon. Dette forholdet ligger tilbake i tid, sier Pedersen.


Pågrepet torsdag

Mannen ble pågrepet torsdag 19. mars. Han er siktet for å ha forsøkt å forvolde en annens død da det ble skutt mot fire personer utenfor utestedet Rå i Karl Johans gate natt til lørdag 28. februar i år.


KRITISK TIL POLITIETS FREMGANGSMÅTE: forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen. Mobilbilde: Eiliv Frich Flydal.
KRITISK TIL POLITIETS FREMGANGSMÅTE: forsvarer Øyvind Bergøy Pedersen. Mobilbilde: Eiliv Frich Flydal. Vis mer

Mannen er siktet etter straffelovens § 233 jf. § 49.

Skuddene ble løsnet etter en krangel i garderoben på utestedet Rå skjedde klokken 3.17 den aktuelle natten. Ingen mistet livet, men fire ble truffet av skudd fra mannens skytevåpen.

Den ene ble truffet i låret og ble alvorlig skadd. Han ligger fortsatt på sykehus.


Bilder
Politiet har store mengder video og bildemateriale etter skuddene som traff fire på Karl Johan natt til lørdag 28. februar.

Det var i 03.15-tida natt til 28. februar at en mann løsnet tre eller flere skudd i en folkemengde utenfor utestedet Rå i Karl Johans gate. I forkant hadde to vennegjenger barket sammen etter en krangel i garderoben.

- Videobildene bekrefter vitners opplevelse av situasjonen ute på gata og hendelsesforløpet. Vi har bilder av enkeltpersoner som vi tror er gjerningsmannen eller kjenninger av denne, men de er for kornete til å identifisere noen. Bildene viser klesdrakter tydelig, sier Kraby.

Reagerer på lukkethet
Det er ventet at politiet klauselerer de aller fleste dokumentene i saken, noe som gir den siktede og pressen liten innsikt i grunnlaget for siktelsen.

- Dette blir som å kjempe med hendene på ryggen. De kommer nok til å konfrontere ham med bevis underveis i avhørene litt etter litt. Dette er en metode som blir stadig vanligere i saker som dette og det er problematisk, sier Pedersen under en pause fra fengslingsmøtet.

POLITIADVOKAT: Pål-Hjort Kraby (til venstre).
POLITIADVOKAT: Pål-Hjort Kraby (til venstre). Vis mer