Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lindeberg-drapet i 2015

Mann siktet for medvirkning til drap på familiefaren Shazad (40)

- Tror fortsatt at en eller flere personer er på frifot. 

DREPT I 2015: Shazad Aslam hadde selv sonet for tre drapsforsøk, da han ble drept. Nå har politiet foretatt ytterligere en pågripelse i saken. Foto: PRIVAT
DREPT I 2015: Shazad Aslam hadde selv sonet for tre drapsforsøk, da han ble drept. Nå har politiet foretatt ytterligere en pågripelse i saken. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Vi har pågrepet ytterligere en person i saken, siktet for medvirkning til drap. Vi tror ikke at han har vært skytteren, men at han har tilrettelagt for drapet, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

Det var VG som meldte om siktelsen, som fant sted 27. januar. En 21-åring ble siktet i saken i februar i fjor.

Familiefaren Shazad Aslam (40) ble drept på en parkeringsplass natt til lørdag 11. april 2015.

Påmontert lyddemper

Aslam ble skutt og drept utenfor sitt eget hjem, en lavblokk rett ved Lindeberg sentrum i Oslo. Gjerningsmannen sto og ventet da mannen kom hjem fra et familieselskap.

Mannen løp fra stedet og kastet fra seg drapsvåpenet, en halvautomatisk pistol, en Intratec Scorpion kaliber 22, med påmontert lyddemper og høykapasitetsmagasin, ved en gangvei ved siden av blokka.

- Han som er siktet nå, satt i varetekt for en annen sak. Vi trenger dermed ikke fengsle ham, siden han allerede sitter inne, sier Kraby til Dagbladet.

- Hva slags sak sitter han i varetekt for?

- Det er en narkotikasak som fortsatt er under etterforskning, sier Kraby.

Mannen, som er i 30-åra, nekter straffskyld.

- Drapet bærer preg av ren henrettelse, og vi har avhørt 167 vitner, og det er stort materiale med teledata som vi fortsatt analyserer. Det er dette som har ført til at ytterligere en person nå er siktet.

På frifot

- Dere mener altså at det fortsatt er en eller flere personer på frifot?

- Ja, fordi vi tror disse to har bidratt til tilrettelegging av henrettelsen, men ikke vært skytteren. Derfor tror vi at vi fortsatt har en eller flere som ikke er tatt ennå, sier Kraby til Dagbladet.

Aslam, som var norsk-pakistaner, ble i 1997 dømt til åtte års fengsel for tre drapsforsøk der ofrene ble alvorlig skadd. Ingen er så langt pågrepet i saken.

- Vi jobber utifra en teori om at motivet kan være knyttet til denne saken. At noen har ønsket å hevne drapsforsøkene fra 1997, sier Kraby.

Saken fortsetter under videoen.

FUNNET DREPT: Natt til lørdag 11. april ble en mann funnet død på en parkeringsplass ved Lindeberg skole i Oslo. Klokka 04.00 bekreftet politiet at mannen ble drept. Video: Halvor Solhjem Njerve / Klipp: Svein Dybdahl Vis mer Vis mer

Stiftet familie

Fem måneder etter at Aslam ble skutt og drept, hadde politiet fortsatt ikke foretatt noen pågripelser. Den gang sa Grete Lien Metlid, politiinspektør i Oslo-politiet, at de fortsatt hadde et håp om å ta de ansvarlige.

- Vi har ikke lagt bort eller gitt opp saken på noen måte. Vi har fortsatt tro på at etterforskningen skal gi resultater, og vi famler ikke i blinde, sier Metlid.

Aslam var aldri i politiets søkelys etter at han ble løslatt. I stedet fikk han seg jobb som T-banefører, stiftet familie og fikk tre barn, og har blitt beskrevet av venner og slektninger som en snill og rolig mann, skrev Dagbladet 5. august 2015.

Saken fortsetter under videoen.

SIKRET VIDEO: Politiet orienterte at de ville undersøke opptakene fra overvåkingskameraer i området rundt drapsåstedet på Lindeberg. Leder for Seksjon for volds- og seksualforbrytelser, Grete Lien Metlid sa at etterforskningen pågår for fullt. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Advokatfullmektig Marthe Dyrnes Stabell er avdødes families bistandsadvokat. Hun sier til Dagbladet at familien er kjent med utviklingen i saken.

- Jeg snakket med dem da vi fikk vite om siktelsen. Familien ønsker ikke å si noe annet enn at de selvsagt er glade for at politiet har gjort framskritt i etterforskningen, sier hun.

APRIL 2015: Kriminalteknikere sikrer spor og bevis i saken. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet
APRIL 2015: Kriminalteknikere sikrer spor og bevis i saken. Foto: Halvor Solhjem Njerve / Dagbladet Vis mer
HENRETTET: Familiefaren ble henrettet i nærheten av Lindeberg skole i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
HENRETTET: Familiefaren ble henrettet i nærheten av Lindeberg skole i Oslo. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media