Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Utilregnelige kriminelle:

Mann skal ha forsøkt å gi barnehagebarn øl, røyk og mat. Nå prøver politiet seg med ny lov

Advokat uenig i at den psykisk syke mannen blir varetektsfengslet og ikke innlagt på sykehus.

FENGSLET: Ifølge en fersk fengslingskjennelse ble en utilregnelig mann varetektsfengslet 30. desember i Bergen tingrett. Politiet mener han begår plagsom eller samfunnskadelig kriminalitet.  Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet
FENGSLET: Ifølge en fersk fengslingskjennelse ble en utilregnelig mann varetektsfengslet 30. desember i Bergen tingrett. Politiet mener han begår plagsom eller samfunnskadelig kriminalitet.  Foto: Paul S. Amundsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I løpet av romjula begikk en utilregnelig mann flere snodige lovbrudd i Bergen.

Tidligere har han vært i gruppen av psykisk syke og utilregnelige mennesker som har falt mellom stolene og som har hatt et type frikort for å begå kriminalitet uten konsekvenser. Han har vært for syk til fengsel, for frisk til tvungent psykisk helsevern.

Men med ny lov, som trådte i kraft 1. oktober, kan utilregnelige personer dømmes til tvungent psykisk helsevern eller tvungen omsorg hvis de begår lovbrudd av samfunnsskadelig eller særlig plagsom art.

Tok seg inn i barnehage

Politiet i Bergen siktet i romjula en mann, som er en gjengangerkriminell, for en rekke nye forhold, ifølge en fengslingskjennelse fra 30. desember.

  • Andre juledag skal han ifølge politiet ha onanert på en restaurant i Bergen.
  • Tredje juledag skal han ha tatt seg inn i en barnehage hvor han forsøkte å gi øl, røyk og mat til barna,
  • Samme dag skal han også ha presset en antent lighter opp i ansiktet på en hotellgjest ved et hotell i Bergen.

Siktelsen gjelder også en rekke andre tilfeller av blant annet vold og trusler i tidsrommet 23. april til 23. oktober 2016, ifølge fengslingskjennelsen.

Retten vurderte det som overveiende sannsynlig at siktede ikke var tilregnelig på tidspunktet for handlingene som siktelsen gjelder, fordi han ifølge Den rettsmedisinske kommisjon kan ha en svekket evne til realistisk vurdering av sitt forhold til omverdenen.

Innlagt, så pågrepet

28. desember, dagen etter han møtte opp i barnehagen, ble mannen innlagt på Sandviken sykehus for tvungen observasjon. Men sykehuset mente at vilkårene for tvangsinnleggelse ikke var oppfylt og han ble skrevet ut.

Men utenfor sykehuset ventet politiet som pågrep ham og satte ham i varetekt i påvente av fengslingsmøte, ifølge mannens advokat. Lille nyttårsaften bestemte Bergen tingrett at den psykisk syke mannen kunne varetektsfengsles i fire uker.

Mannen opptrer også ifølge kjennelsen skremmende og hensynsløst overfor tilfeldige personer.

Tingretten mener at samfunnet har behov for vern mot slik farlig og vilkårlig atferd og at det er fare for nye lovbrudd i nær framtid dersom mannen ikke fengsles. Retten skriver at behandling og andre tiltak ikke har vært til noen nytte.

Høsten 2016 ble en utilregnelig mann fra Finnmark også siktet for en rekke forhold på bakgrunn av den nye loven. Han ble innlagt på sykehus, ikke fengslet.

- Trenger behandling

Avgjørelsen fra Bergen tingrett er mannens advokat, Bjarte Aarlie, svært uenig i. Han er ikke uenig i at mannen kan være plagsom eller begå samfunnsskadelig kriminalitet, men mener det er feil at en psykisk syk person ender opp i fengsel uten et godt nok helse- og omsorgstilbud.

UENIG: Bjarte Aarlie møtte som forsvarer i fengslingsmøte til den utilregnelige mannen. Han er uenig i at mannen nå skal sitte i fengsel i påvente av dom.  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
UENIG: Bjarte Aarlie møtte som forsvarer i fengslingsmøte til den utilregnelige mannen. Han er uenig i at mannen nå skal sitte i fengsel i påvente av dom.  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Dette er mennesker som trenger behandling. Meningen bak den nye regelen er ganske god, men den får ikke den effekten den skal ha dersom de den gjelder ender opp i fengsel i påvente av dom. Disse menneskene vet ikke sitt eget beste på grunn av sykdom og da blir det å oppbevare dem i et fengsel feil, sier Aarlie til Dagbladet.

Han var uenig i at vilkårene for varetektsfengsling var oppfylt og vil sammen med mannens faste forsvarer vurdere om de skal anke kjennelsen, om nødvendig til Høyesterett.

- I fengselet vil han ikke få tilstrekkelig hjelp av den ene psykologen de har der, sier forsvareren.

- Må ordne opp i topplokket

Tidligere har mannen vært tilknyttet Sandviken sykehus hvor han har møtt opp for å få medisiner. Han har også tidligere vært innlagt, men har blitt skrevet ut gjentatte ganger.

- Jeg tror helsevesenet ikke orker å folk som ham innlagt, de er en plage for helsevesenet. Det kan man ha forståelse for. Men det framstår som snodig for menigmann at en mann som har tvangstiltak på seg den ene kvelden, kan gå ut i samfunnet dagen etter og at politiet da kommer og pågriper ham, sier advokaten, som opplyser at mannen ikke har forklart seg om forholdene han er siktet for til politiet.

- Han må ordne opp litt i topplokket før han gjør det. Det er vanskelig å forstå hva han mener, han er ikke lett å snakke med. Det er jo en av grunnen til at jeg mener at helsevesenet bør ta seg av denne mannen, ikke fengselet.

Dagbladet har møtt en utilregnelig kriminell. Den saken kan du lese her:

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!