OPPRØRSPOLITI: Politiet stilte tungt bevæpnet da en stor demonstrasjon mot byrådet ble avholdt i Belfast i formiddag. Foto: AFP / NTB Scanpix
OPPRØRSPOLITI: Politiet stilte tungt bevæpnet da en stor demonstrasjon mot byrådet ble avholdt i Belfast i formiddag. Foto: AFP / NTB ScanpixVis mer

Mann skjøt mot politiet, og biler er satt i brann

Belfast herjes av uro etter demonstrasjon mot byrådet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Nord-Irland har pågrepet en 38 år gammel mann som er mistenkt for å ha skutt mot politiet i Belfast. Byen er fortsatt preget av uro.

Lørdag kveld var det igjen uroligheter i Belfast, hvor politiet de siste dagene har fått steiner, fyrverkeri og andre gjenstander kastet mot seg. Biler er blitt satt i brann, og folk er blitt rådet til å holde seg unna Templemore Avenue og Castlereagh Street, skriver BBC.

Uroen fulgte i kjølvannet av en hovedsakelig fredelig demonstrasjon tidligere på dagen, der over 1.000 personer demonstrerte mot at byrådet har vedtatt at det britiske flagget ikke lenger skal heises på rådhuset daglig.

Angrepet av mobb Også fredag var det omfattende uro i byen da såkalte lojalister - tilhengere av fortsatt britisk styre i Nord-Irland - gikk amok. Politiet ble angrepet av en mobb på rundt 100 personer, og elleve polititjenestemenn ble skadd.

Lørdag ble 13 personer siktet i forbindelse med uroen de siste dagene, ifølge politiet. I løpet sammenstøtene de siste tre dagene er det blitt gjennomført en rekke pågripelser.

- Politiet etterforsker også opplysninger om at flere skudd er blitt avfyrt mot politiet i Newtownards road. En 38 år gammel mann mistenkt for drapsforsøk er pågrepet, het det i en uttalelse fra politiet lørdag.

Spent situasjon Siden vedtaket om flagget ble gjort 3. desember, har situasjonen i byen vært svært spent. 10. desember ble en politimann forsøkt drept med en brannbombe.

BÅL: Demonstranter har tent opp bål på gata etter en dag fylt av uro i Belfasts gater. Foto: AFP / NTB Scanpix
BÅL: Demonstranter har tent opp bål på gata etter en dag fylt av uro i Belfasts gater. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Minst 3600 mennesker ble drept i voldshandlinger før en fredsavtale i 1998 førte til at volden i Nord-Irland i stor grad tok slutt. Striden sto mellom protestantiske lojalister og katolske republikanere, som ville løsrive provisen fra Storbritannia og gjøre den til en del av Irland.

Selv om situasjonen senere har roet seg betydelig, meldes det fortsatt med jevne mellomrom om bombetrusler og annen uro.

(NTB)

DEMONSTRASJON: Uroen startet med en stor demonstrasjon i byen. Demonstrantene vaiet i kveld fortsatt med det britiske flagget. Foto: Reuters / NTB Scanpix
DEMONSTRASJON: Uroen startet med en stor demonstrasjon i byen. Demonstrantene vaiet i kveld fortsatt med det britiske flagget. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer