Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mann skutt etter å ha truet trikkefører med kniv

En mann ble tirsdag formiddag skutt i beinet av politiet etter å ha truet to personer med kniv på en trikk.

NB! STERKE BILDER: En person ble vitne til den dramatiske hendelsen i Oslo tirsdag, da en mann ble skutt i beinet av politiet. Skuddet kom etter at han skal ha truet en trikkefører med kniv i Oslo. Spesialenheten for politisaker etterforsker rutinemessig pågripelsen. Video: Leservideo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Har du bilder, video eller tips? Tips oss på 2400@db.no eller ring 2400 0000.

Det ligger knust glass utenfor trikken som nå står i Drammensveien i Oslo. Lenger ned i veien, der gjerningsmannen ble pågrepet av politiet, er veien sperret av. Et stort antall politimenn er på stedet.

Barnefamilier med barnevogner går rolig forbi stedet der dramaet utspilte seg tidlig tirsdag morgen. Det var klokka 09.41 at politiet i Oslo fikk melding om en trusselsituasjon om bord en trikk på Solli plass.

En mann i 50-åra hadde truet trikkeføreren og en av passasjerene med kniv. Han er nå siktet for trusler.

KNUST: Ruta til trikkedøra ble knust. Foto: Karin Madshus / Dagbladet
KNUST: Ruta til trikkedøra ble knust. Foto: Karin Madshus / Dagbladet Vis mer

Kjent for trusselsaker

Stabssjef ved Oslopolitiet, Martin Strand, forteller under en pressekonferanse at gjerningsmannen, som er født i 1960, har vært norsk statsborger siden 2002. Han er kjent for politiet på grunn av flere trusselsaker.

- Politiet har vært i kontakt med han tidligere i forbindelse med en del trusselsituasjoner, sier han til Dagbladet.

På spørsmål om hva slags trusler det er snakk om, opplyser Strand at han ikke har detaljene tilgjengelig akkurat nå

- Men det skal ikke ha vært trusler av noe svært alvorlig karakter tidligere, sier han.

- Det er på ingen måte terrorrelatert, legger Strand til.

Slapp ikke kniven

Politiets operasjonsleder Per Ivar Iversen bekrefter overfor Dagbladet at gjerningsmannen truet trikkeføreren med kniv, før han forlot trikken på Solli. Politiet fant ham i Drammensveien, på vei mot Skillebekk.

- Han fortsatte å true med kniv mot patruljen, og etterkom ikke pålegg som ble gitt, sier operasjonsleder Per Ivar Iversen til Dagbladet.

Det ble deretter skutt et varselskudd for å få ham til å slippe kniven. Det hadde ifølge politiet ingen effekt, og det ble avfyrt et skudd rettet mot beinet.

Øverst i saken kan du se video av pågripelsen.

- Vi har ingen informasjon om bakgrunnen for hvorfor dette har skjedd. Det får vi kanskje svar på når vi får avhørt gjerningspersonen. Det kommer litt an på hvor lang og omfattende behandling han skal ha på Ullevål, sier Iversen.

SE TV: Innsatsleder Tore Barstad forklarer hva som skjedde da en mann ble skutt i beinet av politiet etter å ha truet en trikkefører med kniv på Solli plass i Oslo. Reporter: Karin Madshus. Video: Mariann Habbestad / Dagbladet Vis mer

Preget trikkefører

Ingen andre enn gjerningsmannen skal ha blitt skadd, men politiets innsatsleder, Tore Barstad, forteller til Dagbladet at trikkeføreren er veldig oppskaket og ikke har det særlig bra.

INNSATSLEDER: Tore Barstad. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
INNSATSLEDER: Tore Barstad. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Heldigvis er vedkommende godt ivaretatt av arbeidsgiver og får bistand fra helsevesenet, sier han.

Barstad kjenner ikke til hvordan det står til med den andre personen.

- Men det skal ikke så mye fantasi til for å tenke at det å bli truet med kniv ikke bare er ubehagelig, men også kan sette merker for resten av livet, sier han.

Gjerningsmannen ble kjørt til Ullevål sykehus, og skal ifølge politiet være ved bevissthet og er ikke alvorlig skadd.

SENDT TIL SYKEHUS: Mannen som ble skutt i beinet er sendt til Ullevål sykehus. Ifølge politiet skal han være ved bevissthet. Foto: Kristoffer Hagen
SENDT TIL SYKEHUS: Mannen som ble skutt i beinet er sendt til Ullevål sykehus. Ifølge politiet skal han være ved bevissthet. Foto: Kristoffer Hagen Vis mer

Sa han hadde granat

To bager ligger igjen bak politisperringene. Begge tilhører gjerningsmannen, som også hevdet at han hadde en granat i bagen sin. Politiet tilkalte bombegruppen for å undersøke denne. Det ble raskt slått fast at bagen ikke inneholdt noen granat.

Innsatsleder Barstad forteller til Dagbladet at det ble funnet kniver i den ene bagen. Kripos blir koblet på saken, og de skal undersøke bagene. Politiet skal også undersøke leiligheten til mannen.

Operasjonsleder Iversen bekrefter at gjerningsmannen er en kjenning av politiet.

Vitner til hendelsen, både fra trikken og det som skjedde i etterkant, bes om å ta kontakt med politiet. Politiet vet ikke hvor mange passasjerer det var på trikken, og de ønsker at flere skal melde seg.

- Nå blir det tatt avhør av trikkefører og vitner på stedet, i tillegg til åstedsundersøkelse, sier Iversen om politiets videre arbeid på stedet.

SPERRET AV: Politiet har sperret av området hvor mannen ble skutt og pågrepet. Foto: Mariann Habbestad
SPERRET AV: Politiet har sperret av området hvor mannen ble skutt og pågrepet. Foto: Mariann Habbestad Vis mer

- Sparket opp dørene

Pressevakt hos Ruter, Knut Martin Løken, bekrefter hendelsen overfor Dagbladet.

- Utenom personen som politiet har skutt i beinet, er det ingen som er fysisk skadet, men politiet har avsperret området, sier han.

Pressevakt hos Sporveien, Jan Rustad, forklarer hendelsesforløpet slik:

- Det var en trikk som var på vei fra Solli plass og nedover mot Skillebekk. Like etter avgang ble trikkføreren truet med kniv av ukjente årsaker.

Gjerningsmannen skal videre ha forlatt trikken etter å ha sparket opp trikkedørene.

Rustad opplyser om at det er stans etter Skillebekk utover mot Bekkestua på linje 13 inntil ting er avklart. Vognene som skulle gått forbi strekning blir snudd.

- Politiet forsøker å gjøre seg ferdig. Det er en alvorlig episode, og vi har våre folk på stedet. Trikkefører blir ivaretatt, sier Rustad.

Sjeldent med varselskudd

Det er ikke lenge siden Oslopolitiet avfyrte varselskudd. For bare to uker siden ble det avfyrt varselskudd mot en mann som truet forbipasserende og til slutt overfalt og knivstakk en mann på Grünerløkka. Det er likevel sjeldent at politiet ser seg nødt til å bruke våpen.

- Det er dessverre ikke uvanlig at noen har med seg kniv i det offentlige rom, sier Iversen.

- Årsaken til at det ikke ble brukt elektrosjokkvåpen, er at et fåtall av våre tjenestemenn har elektrosjokkvåpen på uttesting. Det hadde ikke den nærmeste patruljen, forklarer operasjonslederen.

Spesialenheten for politisaker har besluttet å etterforske saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!