Mann skutt og drept av politiet

På Hadeland.

SKUTT: Lensmann på Hadeland, Geir Ballangrud Hermansen, sier at mannen som ble skutt fremsto aggressivt mot politiet. Reporter: Nina Sørlie Nilssen. Video: Malene Storrusten Vis mer

Politiet skjøt og drepte en mann på Jaren på Hadeland mandag kveld etter at mannen gikk til angrep mot politiet med motorsag og machete.

Det opplyste Innlandet politidistrikt på en pressekonferanse.

Mannen ble skutt og drept i 19-tida. Da hadde politiet aksjonert mot den aktuelle boligen siden 11.06 mandag formiddag.

Bisto helse

Stabssjef i Innlandet politidistrikt, Pål Erik Teigen, fortalte under en pressekonferanse seint mandag kveld at oppdraget på Jaren begynte som en såkalt velferdssjekk.

Politiet skulle bistå helse, og fikk melding klokka 10.24. Like etter klokka 11 oppsøkte politiet mannen.

Innlandet politidistrikt opplyser på en pressekonferanse i kveld at en mann ble skutt og drept av politiet på Jaren på Hadeland tidligere i dag. Video: Med tillatelse fra NRK Vis mer

- Han møtte oss med machete, og traff en politimann i hodet over høyre øye. Politimannen fikk et lite kutt, vi trakk oss tilbake og isolerte situasjonen på stedet, sier Teigen.

- Nødt til å skyte

Videre forteller Teigen at etter åtte timer med forhandling med mannen gikk politiet til aksjon. Da gikk mannen til angrep på politiet med ei motorsag.

- Politiet var nødt til å løsne skudd, sier stabssjefen.

STORE STYRKER: Innlandet politidistrikt fikk etter hvert bistand fra beredskapstroppen fra Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
STORE STYRKER: Innlandet politidistrikt fikk etter hvert bistand fra beredskapstroppen fra Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

Lensmann på Hadeland, Geir Ballangrud Hermansen, forteller at politiet fikk bistand fra beredskapstroppen fra Oslo.

Han forteller at det i løpet av de åtte timene politiet var på adressen, flere ganger ble forsøkt å få kontakt med mannen.

- Da vi igjen tok oss bort til døra og forsøkte å entre huset, fikk vi respons fra huset. Først får vi se en mann i døra, og så hogger han etter politiet med machete. Vi trekker oss tilbake, forsøker å anrope, går igjen til døra og blir igjen hogd etter med machete, sier lensmannen.

Politimannen som ble truffet av machete, er lettere skadd.

Koordinert aksjon

- Det ble også sprayet med en etsende veske. Til slutt, den siste gangen vi var framme, ble det også brukt ei motorsag mot politiet, legger Hermansen til.

Deretter ankom beredskapstroppen, og politiet gikk til en koordinert aksjon.

- Vi oppsøkte mannen på døra, og kommer i en konfrontasjon hvor det også ble brukt elektrosjokkvåpen, men dette hadde ingen effekt på mannen. Han gikk til angrep med ei motorsag, og det førte til at han ble skutt, sier lensmannen.

Den avdøde beskrives som en mann fra området, født på midten av 60-tallet. Han er kjent av politiet, «men ikke godt kjent».

Politiet mottok første melding klokka 10.24, og var på stedet klokka 11.06.

Stabsjef Teigen forteller at helsepersonellet bare ønsket å sjekke om alt sto bra til med mannen.

- Vi fryktet ingen dramatikk. Vi er ofte med helse ut på oppdrag, sier han.

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer

- Aldri fare for naboer

Lensmann Hermansen forteller at politiet blant annet har vært i kontakt med mannen i forbindelse med en forkynnelse.

- Vi har ikke hatt veldig mye kontakt med mannen. Det var en person som ikke ønsket å omgås politiet eller andre veldig mye, sier han.

Hermansen forteller videre at det «aldri var fare for naboer», som følge av boligens beliggenhet.

Spesialenheten etterforsker nå saken, som er lovfestet prosedyre ved dødsfall der politiet er involvert.

Ifølge lokalavisa Hadeland sperret politiet av veien forbi det aktuelle huset mens situasjonen pågikk.