- Mann sprengte seg selv midt i Stockholm sentrum

Säpo og Politiet i krisemøte etter dødseksplosjonen i Stockholm. Hadde seks bomber - bare en gikk av.

Foto: GUNTHER MÅRDER
Foto: GUNTHER MÅRDERVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Er du i Stockholm og har informasjon om det som har skjedd, kontakt Dagbladet på telefon +47 24 00 00 00 eller 2400@db.no.

(Dagbladet): - Like før klokka 17 fikk vi melding om flere mindre eksplosjoner i en bil. Bilen tok fyr, og omkring ti minutter seinere fikk vi melding om en ny eksplosjon — omkring 300 meter derfra, sier pressetalsmann Ulf Göransson ved Stockholms-politiet til Dagbladet.

- Der fant vi en person, han var hardt skadd og omkom på stedet, sier Göransson.

Politiet sier nå til svenske TT at mannen trolig ikke ble skadd i bileksplosjonen - men at han sprengte seg selv i lufta. Opplysningen kommer etter at Säpo og politiet har sittet i møter i kveld.

Aftonbladet skriver at mannen ble sprengt av en rørbombe som han bar på kroppen. Det skal være funnet ytterligere fem rørbomber på stedet, skriver avisa - disse skal ha vært seriekoblet. Det er ikke kjent hvorfor kablene mellom sprengladningene røk.

Om lag ti minutter før Stockholm ble rammet av to eksplosjoner lørdag, mottok nyhetsbyrået TT en e-post med trusler mot det svenske folk.
Spiker Offeret er ikke identifisert, og politiet har heller ikke lykkes i å finne ut hvem som eier bilen som sto i brann.

Expressen melder at en bag med spiker ble funnet like ved mannen som døde i eksplosjonen. Bagen er siden tatt hånd om av en bomberobot. 

Spikerbomber er ofte brukt av terroristgrupper. Under Sommer-OL 1996 i Atlanta ble en spikerbombe plassert i OL-byen. Bomben drepte to, og skadet 111 personer.

Svensk politi har ikke kunnet kommentere om den angivelige spikerbagen hadde noen tilknytning til eksplosjonen.

Vitner forteller til Aftonbladet at eksplosjonene var svært kraftige.

Foto: GUNTHER MÅRDER
Foto: GUNTHER MÅRDER Vis mer

- Hele huset ristet. Vi ble livredde og gikk ut på balkongen, der så vi en død person ligge på gata. Det var ambulanser og politi over alt, forteller et øyenvitne til Aftonbladet.

Midt i sentrum Eksplosjonen skjedde i krysset mellom Drottninggatan og Olof Palmes gata. Det ble først meldt at to biler eksploderte, men det skal være snakk om flere eksplosjoner fra den samme bilen.

Dette er midt i Stockholm sentrum og eksplosjonene skjedde midt i julerushet.

- Kraftig smell - Vi har fått meldinger om at det skal ha vært fyrverkeri som tok fyr i bilen. Men vi vet ikke sikkert om det er fyrverkeri eller gass — eller noe helt annet, sier Göransson.

En nordmann som er på helgetur i Stockholm bor like ved der en av bilene eksploderte.

- Vi hørte et kraftig smell og det står store politistyrker og avsperringer rett ved hotellet hvor vi bor, forteller Dagbladet-leseren.

Dagbladet.no kommer med mer

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer