UTSTYRT MED AV- OG PÅ-KNAPP: Pakistansk politi stoppet i går en mann som hadde en utløsermekanisme gjemt inne i skoene. Foto: EPA/SCANPIX
UTSTYRT MED AV- OG PÅ-KNAPP: Pakistansk politi stoppet i går en mann som hadde en utløsermekanisme gjemt inne i skoene. Foto: EPA/SCANPIXVis mer

Mann stoppet på flyplass med detonator i skoen

Skulle fly fra Pakistan til Midtøsten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Pakistansk politi pågrep i går en mann med en detonator gjemt inne i skoene på flyplassen i Karachi, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Utløsermekanismen ble oppdaget idet mannen, identifisert som Faiz Mohammad, skulle passere sikkerhetskontrollen.

Sikkerhets- kontrollen Mohammed skulle etter planen fly fra Pakistan til Muscat i Oman.

- Alarmen i sikkerhetskontrollen gikk og vi sjekket ham manuelt. Vi fant fire fungerende batterier og en krets med en knapp som kan slå denne av og på, sier sikkerhetsansvarlig ved flyplassen, Mohammad Munir, til AFP.

Mannen bar derimot ikke på eksplosiver. Politiet tar likevel hendelsen svært seriøst.

- Innretningen vi fant kan tyde på at han kunne ha sprengt eksplosivene ombord i flyet hvis han hadde hatt det med seg, kommenterer Munir.

På vei til OmanDen pågrepne er en 30 år gammel ingeniør som opprinnelig kommer fra provinsen Khyber Pakhtunkhwa nordvest i landet.

I avhør med politiet har har forklart at han tidligere har bodd i Oman og var på vei tilbake ditt for å forsøke å starte et eget byggefirma.

Hans hjemmeprovins er kjent som tilholdssted for Taliban og andre islamistiske grupperinger.

PÅ VEI TIL MIDTØSTEN: Den pågrepne 30-åringen skulle fly med Thai Airways fra Pakistan til Oman, men utløste metalldetektoren i sikkerhetskontrollen på flyplassen i Karachi. Foto: EPA/SCANPIX
PÅ VEI TIL MIDTØSTEN: Den pågrepne 30-åringen skulle fly med Thai Airways fra Pakistan til Oman, men utløste metalldetektoren i sikkerhetskontrollen på flyplassen i Karachi. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Omstendighetene rundt pågripelsene er foreløpig uklare.

Det er uvisst om mannen har noen tilknytning til kjente terrorceller.

Evakuerte Times Square
Gårsdagens pågripelse kommer én uke etter at amerikanske myndigheter arresterte Faisal Shahzad (30), mistenkt for å stå bak bombeforsøket på Times Square forrige søndag.

Times Square ble evakuert natt til søndag 2. mai da en bodselger oppdaget røyk fra en forlatt bil ved plassen.

I bilen ble det funnet fyrverkeri, tre tanker propan og to bensinkanner.

En eksplosjon kunne ført til alvorlige skader, ifølge New Yorks borgermester

Sprengstoffet som ble funnet i en bil i går kveld lokal tid og som førte til at Times Square i New York ble tømt for folk i natt, var fyrverkeri.  

PLUGGES INN: De noe utradisjonelle skoene fikk politifolkene til å sperre opp øynene. Foto: EPA/Scanpix
PLUGGES INN: De noe utradisjonelle skoene fikk politifolkene til å sperre opp øynene. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Sammen med tre tanker propan og to bensinkanner på 20 liter hver kunne likevel en eksplosjon ført til alvorlige skader, sa New Yorks borgermester Michael Bloomberg.

Påtok seg ansvaret30-åringen har tilstått å ha kjøpt bilen som ble brukt i terrorforsøket.

Videre har han forklart hvordan han fylte den med sprengstoff, forlot kjøretøyet på Times Square og stakk av fra åstedet.

Taliban i Pakistan har tidligere tatt på seg ansvaret for den mislykkede terroraksjon, og politiets etterforskere stoler ikke uten videre på 30-åringens påstand om at han ikke samarbeidet med andre.

SKULLE STARTE EGEN BEDRIFT: Den mistenkte 30-åringen, Faiz Mohammad, har i avhør fortalt at han tidligere jobbet i byggebransjen i Oman og skulle tilbake for å starte eget byggefirma. Foto: EPA/SCANPIX
SKULLE STARTE EGEN BEDRIFT: Den mistenkte 30-åringen, Faiz Mohammad, har i avhør fortalt at han tidligere jobbet i byggebransjen i Oman og skulle tilbake for å starte eget byggefirma. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer