Mann tente på seg sjøl og ropte «skyt meg, skyt meg»

En mann er alvorlig skadd etter å ha tent på seg sjøl foran Oslo tinghus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du bilder av hendelsen? Send epost til 2400@db.no eller ring til 2400 00 00.

(Dagbladet): En mann tente på seg selv utenfor Oslo Tinghus og ropte  «skyt meg, skyt meg», ifølge vitner.

Følg Dagbladets livesending.

- Mannen har fått brannskader på bryst og mage. Han ble stoppet ved sikkerhetsslusene da han var på vei i retning Tinghuset. Politiet rev av ham de brennende klærne, opplyser politiets innsatsleder Kjell Kvarme til Dagbladet.

Alvorlige skader
Politiet bekrefter i en pressemelding klokka 14.19 at mannen er kjørt til Ullevål universitetssykehus med alvorlige skader. Flammene ble registrert klokka 13.42. Mannen hadde trolig ingen forbindelse med terrorrettssaken.

- Han helte over seg brennbar væske og politiet brukte vann for å slokke flammene, sier Kvamme videre.

Innsatslederen opplyser om at politiet tror mannen er norsk statsborger, men de er foreløpig usikker på bakgrunnen hans.

- Han ropte noe, men det var ikke om Breivik. Det er ikke sikkert at ropene hadde noe med terrorretssaken å gjøre. Vi har ingen kunnskap om hvorfor han tente på seg selv, opplyser operasjonslederen.

Smerteskrik Mannen hadde på seg en stor, sort jakke, som ble ryddet bort av sikkerhetsfolk ved Tinghuset. Politiet har ingen informasjon om at flere personer skal ha vært involvert.

Et kvinnelig øyenvitne Dabladet har snakket med, la ikke merke til noe spesielt ved mannen. De to befant seg bare meter unna hverandre ved trikkestoppet utenfor Tinghuset, da hun plutselig kjente lukta av tennvæske og flammer.

- Da jeg snudde meg sto hele brystkassa hans i fyr. Han hadde en liten flaske med væske som han hadde helt over seg. Det brant i lua og genseren, sier hun.

Ifølge kvinnen holdt mannen hendene opp i været mens han snurret rundt seg sjøl. Hun oppfattet ham som rusa og «i sin egen verden».

- Å være vitne til noe slikt setter seg i kroppen, jeg er helt skjelven. Han viste ingen utagernde oppførsel før han tente på seg sjøl, sier hun.

Raskt slukket Ifølge Dagbladets medarbeider på åstedet skrek og stønnet mannen i smerte. Ambulansen kjørte avgårde med politieskorte.

- Brannen ble raskt slukket og jeg så at mannen var i live. Det så ut som han hadde en brennbar væske i en colaflaske, sier Nils Moe til Dagbladet. 

- Han var ved bevissthet, og ga lyd som bar preg av smerte da han ble båret inn i ambulansen.

Forlot rettssalen Aktor Inga Bejer Engh kommenterer opptrinnet med mannen som tente på seg selv utenfor tinghuset, slik:

TROLIG NORSK:  Innsatslederen opplyser om at politiet tror mannen er norsk stasborger, men de er foreløpig usikker på bakgrunnen hans. Foto: Sindre Granly Meldalen / Dagbladet
TROLIG NORSK: Innsatslederen opplyser om at politiet tror mannen er norsk stasborger, men de er foreløpig usikker på bakgrunnen hans. Foto: Sindre Granly Meldalen / Dagbladet Vis mer

- Jeg fikk det ikke med meg, jeg er ikke på nett i retten. Men forstyrrende mange forlot rettssalen under forhandlingene, sier Engh til Dagbladet.

- Er sikkerheten i Oslo tingrett tilstrekkelig ivaretatt?

- Ja, jeg synes det - men det var uheldig med fredagens skokastingepisode, sier statsadvokaten.

HARDT SKADET:  Politiet bekrefter i en pressemelding klokka 14.19 at mannen er kjørt til Ullevål universitetssykehus med alvorlige skader. Flammene ble registrert klokka 13.42. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet
HARDT SKADET: Politiet bekrefter i en pressemelding klokka 14.19 at mannen er kjørt til Ullevål universitetssykehus med alvorlige skader. Flammene ble registrert klokka 13.42. Foto: Torgeir P. Krokfjord / Dagbladet Vis mer

Dagbladet kommer med mer.