- Mann tilstår Bjugn-overgrep

En psykisk utviklingshemmet mann i 50-åra har fortalt politiet om overgrep mot to barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Bjugn-saken får igjen ny aktualitet etter at en mann nå skal ha tilstått å ha misbrukt to navngitte jenter seksuelt.

Barna var ifølge Adresseavisen en del av den originale tiltalten mot Ulf Hammern, og flere andre voksne personer skal ha blitt nevnt i tilståelsen.

- Helt uventet

Det var til sin venn og støtteperson Tor Anders Aune at mannen kom med de oppsiktsvekkende opplysningene.

- Han fortalte det helt uventet til meg 1. januar i år. Jeg koblet dette selv til Bjugn-saken. Vi dro sammen til politiet rundt 10 dager seinere, etter at jeg hadde diskutert det med nære venner og ressurspersoner, forteller Aune til Dagbladet.no.

Lensmannen i Rissa skal tilsynelatende ikke ha prioritert saken. Det førte til at Aune sju måneder seinere fortalte om den nye tilståelsen til Ulf Hammern, mannen som i en lang prosess ble frikjent i Bjugn-saken.

Hammerns advokat Sigurd Klomsæt og privatetterforsker Harald Olsen har nå tatt tak i den spesielle saken, og gjennomførte i august et videointervju med den psykisk utviklingshemmede mannen, skriver Adresseavisen.

Foran videokameraet og med blant andre kommunelegen i Rissa som vitne skal mannen ha gjentatt tilståelsen, men også gitt ytterligere detaljer. A

VIL HA NY ETTERFORSKNING: Ulf Hammern er fremdeles engasjert i Bjugn-saken. Han ble frikjent på alle punkter i lagmannsretten, og har senere fått medhold i den europeiske menneskerettighetsdomstolen for at den norske stat etter dette burde ha behandlet ham som uskyldig også i forhold til erstatningsspørsmål. Foto: SCANPIX
VIL HA NY ETTERFORSKNING: Ulf Hammern er fremdeles engasjert i Bjugn-saken. Han ble frikjent på alle punkter i lagmannsretten, og har senere fått medhold i den europeiske menneskerettighetsdomstolen for at den norske stat etter dette burde ha behandlet ham som uskyldig også i forhold til erstatningsspørsmål. Foto: SCANPIX Vis mer

- Må gjenopptas

Advokat Klomsæt medgir at tilståelsen er gitt under svært spesielle omstendigheter, men at den har stor verdi.

- Vi har blant annet søkt råd hos fagfolk først, spesielt ettersom vedkommende er psykisk utviklingshemmet. Tilståelsen er likevel oppsiktsvekkende og har ført til at vi har bedt om at saken gjenopptas, sier Klomsæt.

Tor Anders Aune, som kjenner godt til mannen, fester stor lit til det den antatte overgriperen forteller.

- Det er imidlertid vanskelig for ham å tidfeste hendelsene nøyaktig, sier Aune til Dagbladet.no.

Ifølge Adresseavisen bodde mannen i den aktuelle tidsperioden i Bjugn, og var bosatt nært ett av de angivelige overgrepsofrene. Mannen er heller ikke helt ukjent i den komplekse Bjugn-saken, og ble nevnt i forsvarsadvokatenes arbeid som et mulig spor.

- Mann tilstår Bjugn-overgrep