DREPT: Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov. Foto: AP/Alexander Zemlianichenko/NTB Scanpix
DREPT: Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov. Foto: AP/Alexander Zemlianichenko/NTB ScanpixVis mer

- Mann tilstår innblanding i drap på Nemtsov

Ifølge en dommer i Moskva.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tsjetsjeneren Zaur Dadajev ble søndag siktet og varetektsfengslet for innblanding i drapet på den russiske opposisjonspolitikeren.

Han er inntil videre fengslet fram til 28. april. Statlige russiske medier har tidligere meldt at Dadajev har jobbet i politistyrken Sever (Nord) i Tsjetsjenia i ti år.

Russiske etterforskere sa i forrige uke at de blant annet undersøker teorien om at militante islamister sto bak drapet på Nemtsov 27. februar.

- Mislikte Charlie Hebdo Den nå varetektsfengslede Dadajev mislikte det franske satiremagasinet Charlie Hebdo, ifølge Tsjetsjenias Kreml-vennlige leder Ramzan Kadyrov.

- Alle som kjenner Zaur, bekrefter at han er en dypt troende og at han, som alle muslimer, var sjokkert over Charlies virksomhet og støtteerklæringer for trykking av karikaturene, skrev Tsjetsjenias leder Ramzan Kadyrov på Instagram søndag.

Nemtsov uttrykte støtte til Charlie Hebdo, som ble utsatt for et terrorangrep i Paris i januar. Satiremagasinet har blant annet har trykket karikaturer av profeten Muhammed.

Fem tsjetsjenere Dadajev ble pågrepet sammen med en annen tsjetsjener, Anzor Gubasjev. Også han er siktet for å ha vært delaktig i drapet, men nekter straffskyld.

Det samme gjør ytterligere tre varetektsfengslede menn fra den russiske delrepublikken, Sjagid Gubasjev, Ramzan Bakhajev og Tamerlan Eskerhanov. Førstnevnte er en yngre bror av siktede Anzor Gubasjev. Både han og en annen av de mistenkte skal ha blitt pågrepet i Ingusjetia lørdag kveld.

Ifølge nyhetsbyrået Interfax sprengte ytterligere en mistenkt seg i lufta da politiet forsøkte å pågripe ham i den tsjetsjenske hovedstaden Groznyj natt til søndag.

- Kreml står bak Nemtsov, som var opposisjonspolitiker, korrupsjonsjeger og en iherdig kritiker av president Vladimir Putin, ble skutt og drept i sentrum av Moskva.

Datteren til Nemtsov sier at hun er sikker på at drapet på faren var politisk motivert, og at Kreml står bak.

- Han ble drept fordi han var imot Kreml. Det er helt klart, sier Sjana Nemtsova til den tyske avisa Bild am Sonntag.

30 år gamle Sjana advarer mot å tro at drapet blir oppklart. Noen kommer til å bli straffet, men ikke de virkelig skyldige, mener hun.

Flere teorier Russiske etterforskere har ikke kunnet fastslå noe motiv for drapet, men sier de tror det dreier seg om et bestillingsdrap. I tillegg til politisk motiv etterforsker de også om Nemtsov kan ha vært involvert i noen forretningsmessige eller personlige konflikter.

Mens myndighetene i Russland har antydet at opposisjonen selv kan ha stått bak drapet, peker Nemtsovs allierte mot regjeringsapparatet. De sier han jobbet med en rapport som skal ha inneholdt bevis for at russiske militære styrker er direkte innblandet i det prorussiske separatistopprøret øst i Ukraina. (NTB)