MORDBRANN: Brannen i Sjøvegan i Troms, der Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept, har vært en av Norges store, uløste drapsgåter. Nå, 20 år etter, har politiet tatt ut tiltalte. Video: Nicolai Delebekk / Reporter: Audun Hageskal Vis mer Vis mer Vis mer

Sjøvegan-drapet:

Mann tiltalt for drapet på Marie-Louise Bendiktsen (59) i 1998

Skal ha stukket Marie-Louise Bendiktsen (59) 13 ganger etter voldtekt og deretter tent på huset. Nye DNA-analyser ledet politiet til en 38-åring.

Kalenderen viste 15. juli i 1998 da Marie-Louise Bendiktsen ble funnet død i sitt hjem i Sjøvegan i Salangen. Rettsmedisinske undersøkelser slo fast at hun var voldtatt og knivdrept før huset hennes ble tent på. Men fra første dag har drapet vært et mysterium.

Nå er en 38 år gammel mannen tiltalt for drapet. Ifølge tiltalen mot mannen voldtok han Bendiktsen før han stakk henne 13 ganger med kniv eller en knivliknende gjenstand flere steder på kroppen slik at hun døde.

DREPT: Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i sitt hjem i 1998. Foto: Privat
DREPT: Marie-Louise Bendiktsen ble funnet drept i sitt hjem i 1998. Foto: Privat Vis mer

Han er også tiltalt for å ha startet brannen i boligen som førte til at huset ble sterkt nedbrent og liket av Bendiktsen ble forbrent. I tiltalen er det angitt at drapet skjedde i tidsrommet mellom klokka 22.00 på kvelden mandag 13. juli og onsdag 15. juli 1998, skriver VG, som først omtalte tiltalen.

- Stiller seg uforstående

Troms og Finnmark statsadvokatembeter mener drapet ble begått for å skjule en annen forbrytelse, og at det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter.

- Han stiller seg helt uforstående til tiltalen, og har siden i fjor sommer sittet titalls timer i avhør med politiet og samarbeidet med dem, sier 38-åringens forsvarer Alexander Greaker til Dagbladet.

Saken kommer opp for Nord-Troms tingrett 14. mars i år, og det er satt av tre uker til den. Tiltalen er utferdiget etter ordre fra riksadvokaten.

- Vi har ennå ikke sett bevisoppgaven i saken, så vi får se hva som kommer fram der. Dette er en sak som har vært etterforsket i over 20 år. Det er utallige dokumenter og påtalemyndigheten og politiet har i utgangspunktet hatt mange spor og til slutt endt opp med min klient, sier han.

TILTALT: 38-åringen er nå tiltalt. Foto: Privat
TILTALT: 38-åringen er nå tiltalt. Foto: Privat Vis mer

I løpet av to tiår med etterforskning har politiet blant annet samlet inn DNA-materiale fra store deler av lokalsamfunnet i Sjøvegan. Likevel har de stått helt uten svar på hvem som drepte den 59 år gamle enka.

Nye DNA-spor

Men 20. juni i fjor, nesten 20 år etter drapet, ble en mann pågrepet på Gardermoen. Da hadde et team i Troms politidistrikt og etter hvert Kripos' Cold Case-gruppe jobbet intensivt med saken i ett år.

Politiet mener nye DNA-analyser viser at mannen, som jobbet i hagen til Bendiktsen da hun ble drept, er gjerningspersonen de har prøvd å finne siden sommerdagen i 1998.

I dag kom tiltalen for voldtekt, drap og ildspåsettelse mot den nå 38 år gamle mannen. En av Norges største drapsgåter har tatt ei brå vending.

Nye vitner

Som Dagbladet omtalte i høst, er det siden drapet gjennomført avhør av mer enn 1400 vitner. Etter pågripelsen er også helt nye personer avhørt - vitner politiet ikke var i kontakt med i perioden rett etter at Bendiktsen ble drept.

- Vi har gjennomført en del vitneavhør som knyttes til siktedes forklaring. Dette er vitner vi snakket med for mange år siden, men også personer vi aldri før har vært i kontakt med, sa lensmann i Salangen, Andreas Nilsen, den gang.

Utvist fra Norge

Den nå tiltalte mannen har familie i Norge, men har ikke oppholdt seg fast i landet på flere år. Han kom først til Norge som asylsøker i 1997 og bodde på asylmottaket på Sjøvegan fram til 1998, men ble utvist i 2014.

Etter dette har han oppholdt seg i Sri Lanka, og har bare vært i Norge på turistvisum. 38-åringen er tidligere straffedømt, blant annet for å ha forsøkt å rane en kvinne og for grovt tyveri.

FORSVARER: Alexander Greaker i Advokatfirmaet Storrvik.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FORSVARER: Alexander Greaker i Advokatfirmaet Storrvik. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Saken ingen glemte

Dagbladet har tidligere intervjuet Nils Johan Mikalsen som var lensmann i Salangen da drapet på Bendiktsen fant sted. Han beskrev stemninga i bygda som lettet etter at nyheten om pågripelsen ble kjent i fjor sommer.

- Det jeg kan si, er at dette var den mest arbeidskrevende saken jeg jobbet med i løpet av mine 30 år som lensmann. Drapet har forfulgt både meg og bygda siden 1998, og saken har plaget og irritert meg i 20 år. Det har vært som en følelse av avmakt, sa Mikalsen den gang.

Saken oppdateres