MOTTOK TRUSLER: Tidligere AUF-leder Mani Hussaini mottok hatefulle ytringer og trusler fra mannen, som nå er tiltalt. Foto: NTB Scanpix
MOTTOK TRUSLER: Tidligere AUF-leder Mani Hussaini mottok hatefulle ytringer og trusler fra mannen, som nå er tiltalt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Mann tiltalt for trusler mot Mani Hussaini

- Jeg tenkte at «han her bør jeg passe meg for», sier Hussaini. Nå må den tiltalte mannen i 60-åra møte i Oslo tingrett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ifølge tiltalebeslutningen fra statsadvokaten i Oslo skal den tiltalte mannen blant annet ha skrevet «Du er også snart ferdig. LEVE ANDERS BEHRING BREIVIK» på den tidligere AUF-lederen, Mani Hussainis Facebook-side.

Dette er bare et av forholdene mannen i 60-åra er tiltalt for. I perioden juni 2017 til mai 2018 skal han i alt ha begått fem brudd på straffeloven, inkludert framsetting av trusler, hatefulle ytringer, vold og skremmende opptreden.

Blant annet skal han ha slått en sykepleier i ansiktet med en brukt antikontaminasjonsduk, som brukes for å verne helsepersonell mot smitte, etter at hun hadde utført sårstell på ham.

Skremmende

Mani Hussaini forteller Dagbladet at han ikke kjenner eller vet noe om den tiltalte mannen, men forteller at de grove truslene gjorde inntrykk på ham.

- Jeg husker jeg tenkte at «han her bør jeg passe meg for», sier Hussaini, som mener det er bra at saken nå kommer opp for retten:

- Jeg håper at dette blir en straffesak der denne voksne mannen lærer seg at det å sende drapstrusler ikke er hyggelig, sier Hussaini til Dagbladet.

- Samtidig håper jeg at saken bidrar til å kaste lys på hvordan tonen på sosiale medier av og til tipper over til hat, hets og trusler, og at andre som skriver uten impuls på Facebook tenker seg om før de velger å drapstrue noen, fortsetter han.

Hyller Breivik

Mannen som er tiltalt for truslene mot Hussaini, skal ifølge tiltalen også anonymt ha sendt en rekke pakker og lapper med hatefulle ytringer til Leger uten grenser, et bibliotek i Oslo og hjemmetjenesten.

Gjentatte ganger hyller han Anders Behring Breivik, Sylvi Listhaug, Hege Storhaug og den islamkritiske gruppa Stopp islamiseringen av Norge (SIAN).

Samtlige at punktene han er tiltalt for er tilsynelatende motivert av svært innvandringskritiske holdninger. Det kommer eksplisitt fram i meldingene og lappene han har sendt til de fornærmede.

- Alvorlig

Politiadvokat Andreas Kruszewski i Oslo politidistrikt sier at de har brukt en del ressurser på å finne ut hvem som sto bak hendelsene.

- Det startet med at vi mottok en anmeldelse fra Leger uten grenser. Deretter fikk vi inn flere nye anmeldelser der de straffbare handlingene var utført med liknende modus, før det til slutt ledet fram.

- Hvordan karakteriserer dere alvorlighetsgraden i denne saken?

- Det mest alvorlige er de hatefulle ytringene mot Mani Hussaini, som er et prioritert saksområde for politiet. De etterforskes av hatkrimgruppa i Oslo politidistrikt, og denne overtredelsen har en strafferamme på inntil tre års fengsel.

Han ønsker ikke å forhåndsprosedere saken ved å anslå hvilken straff mannen risikerer dersom han finnes skyldig i alle forholdene.

Mannens forsvarer, Henrik Boehlke, har nylig fått tiltalen, og vil derfor ikke uttale seg om hvordan klienten stiller seg til den.

- Er redde

Det var politiet som anmeldte de grove truslene mannen skal ha framsatt mot Mani Hussaini, på hans Facebook-side.

- Det er viktig og bra at politiet tar tak i dette på en så alvorlig måte. Hat, rasisme, hets og trusler bør aldri være lov, uansett hvordan noen ytrer seg, sier Hussaini.

Han forteller at han i perioden som leder for AUF mottok svært mange hatefulle og truende meldinger fra flere personer - og sier at han opplever at mange vegrer seg fra å ytre seg offentlig nettopp i frykt for å bli hetset etterpå.

- Jeg kjenner mange som kunne tenke seg å bli politisk aktive, skrive noe eller mene noe, men som ikke tør fordi de er redde for bølgen av hets, hat og drittslengingen som følger.

Han fortsetter:

- Noen tror at man kan skrive hva man vil i sosiale medier, at det er et fristed. Men det er ekte mennesker som mottar meldingene, og det er ekte menneske som må leve videre med hetsen og truslene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer