OFFER FORSVARER TILTALTE: En alvorlig og uvanlig straffesak starter i Oslo tingrett mandag. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.
OFFER FORSVARER TILTALTE: En alvorlig og uvanlig straffesak starter i Oslo tingrett mandag. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix.Vis mer

Rettssak i dag:

Mann tiltalt for vold mot kjæresten, men hun nekter for å ha blitt mishandlet

Alvorlig voldssak. Gjelder også voldtekt og polititrusler.

En mann i 20-årene, profilert i fitness- og treningsmiljøet i Oslo, må svare for en lang og alvorlig tiltale i Oslo tingrett fra mandag for blant annet voldtekt, vold mot kvinner og trusler mot polititjenestemenn.

Tiltalepunktene har en strafferamme på mer enn seks års fengsel.

Det er ett helt uvanlig element foran den fem dager lange straffesaken.

Offeret i et av de alvorligste tiltalepunktene om mishandling og vold gjennom nesten halvannet år, forklarer at hun ikke er noe offer - slik påtalemyndigheten framholder i tiltalen.

Hun har varslet at hun derfor ikke kommer til å kreve noen voldsoffererstatning.

Kvinnen i 20-årene og tiltalte var samboere fram til han ble pågrepet i januar i år og har vært varetektsfengslet siden.

Fortsatt kjærester

- De er kjærester fortsatt. Hun har forklart i politiavhør at mannen ikke har gjort noe straffbart mot henne, får Dagbladet opplyst både av hennes egen bistandsadvokat og av tiltaltes forsvarer.

Begge opplyser at det ikke er kjæresten selv som har tilkalt politiet, men naboer eller andre på grunn av lyder og andre faresignaler.

- Dette er en svært spesiell tiltale, der påtalemyndigheten har trukket helt andre konklusjoner enn det såkalte offeret selv. Han nekter straffskyld både for tiltalepunktene mot samboeren og for vold og voldtekt mot en annen kvinne, sier forsvareren, advokat Anne Marstrander-Berg, til Dagbladet.

Kvinnens bistandsadvokat Trond Eirik Aansløkken betegner både tiltalen og egen bistand i denne saken som «noe utradisjonell».

- De er fortsatt kjærester, hun har ikke anmeldt noen forhold og ønsker ingen straffesak. Hun ser ikke på seg selv som noe offer, og krever ingen erstatning eller oppreisning, sier Aansløkken til Dagbladet.

Knyttet hånd, kveletak og spark

Tiltalepunktet om voldtekt og vold mot en annen kvinne, er tidfestet i tiltalen til høsten 2015.

- Min klient har avgitt forklaring til politiet i samsvar med tiltalen. Kvinnen og tiltalte har aldri vært kjærester eller samboere. Hun kommer til å legge fram krav om oppreisning utover standardbeløpet på 150.000 kroner, sier hennes bistandsadvokat Hege Salomon til Dagbladet.

I tiltalepunktet om mishandling av kjæresten, har Oslo statsdvokatembete beskrevet forholdene slik:

«Han mishandlet jevnlig sin samboer, fysisk og psykisk, blant annet på bopel, blant annet ved å slå henne med knyttet hånd i ansiktet og på kroppen, ta kvelertak på henne, sparke henne i kroppen og knuse gjenstander i leiligheten».

Knuste dør med neven

Mannen er også tiltalt for bilkjøring i ruspåvirket tilstand og for flere tilfeller av kjøring uten gyldig førerkort.

Ett tiltalepunkt gjelder skadeverk mot en tredje kvinne.

- Klokka 01.30 knuste han glasset med knyttet neve i inngangsdøren til leiligheten, heter det i tiltalen.

- Du burde vite hvem jeg er

Det er også flere tiltalepunkter om vold eller trusler mot ulike polititjenestemenn ved forskjellige anledninger.

Slik skal ett av utsagnene til en polititjenestemann ha vært.

- Du burde vite hvem jeg er og hva jeg gjør, la meg gå eller så kommer du til å slite.

En annen politibetjent måtte ifølge tiltalen hoppe unna for ikke å bli truffet av et stuebord han sparket til.

Og en tredje politibetjent på nattjobb fikk beskrevet at «tiltalte skulle kvele han, finne familien hans og knulle dem, eller lignende.»