TRUET: Kongefamilien ble utsatt for grove trusler fra 22-åringen. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB Scanpix
TRUET: Kongefamilien ble utsatt for grove trusler fra 22-åringen. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB ScanpixVis mer

Mann truet med å kidnappe kongebarna. Delvis frifunnet i retten

Truet også statsminister Erna Solberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 22 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til seks måneders fengsel for å blant annet ha truet med å kidnappe kongebarna og truet statsminister Erna Solberg (H).

30 dager av straffen er gjort betinget, skriver Aftenposten.

- Han nekter straffskyld og har tatt betenkningstid, opplyser 22-åringens forsvarer Erlend Liaklev Andersen fra Advokatfirmaet Tveter og Kløvfjell til Dagbladet.

Etter hva Dagbladet forstår, vurderer aktoratet å anke dommen.

Sendte sprøyter

Mannen er dømt for å ha truet med en straffbar handling, og retten slår fast at truslene var skikket til å framkalle alvorlig frykt. I brev og e-post til Slottet truet mannen blant annet med å kidnappe kongebarna.

Mannen sendte også et brev til Stortinget, en henvendelse som var rettet til statsminister Erna Solberg. I brevet lå ei sprøyte som inneholdt en væske med stivelsesprodukt.

I tillegg til trusler mot kongefamilien og statsministeren er 22-åringen dømt for å ha framsatt trusler mot to personer. I et brev til Politiets utlendingsenhet truet han også med å bombe Norge. Mannen er også dømt for å oppgi feil identitet til politiet.

22-åringen har sittet i varetekt siden slutten av mars. Retten anser derfor den ubetingede delen av straffen som ferdigsonet.

Frifunnet

Oslo-mannen er imidlertid frifunnet for den mest alvorlige delen av tiltalen - at han skal hindret kongen og statsministeren i å utføre sin virksomhet. Dermed ble straffen kraftig redusert fra påtalemaktens på påstand om to års ubetinget fengsel.

- Det er åpenbart at han ikke hadde til hensikt å hindre høyere statsmakter i sitt virke, sier forsvarer Andersen.

Han sikter til at 22-åringen, som har lav IQ, nær grensen til å kunne betegnes som lettere psykisk utviklingshemmet, har forklart at han sendte truslene med mål om å få tilbake et fritidstilbud for ungdom i sin bydel.

Den domfelte mannen ville selv at han skulle vurderes som strafferettslig utilregnelig, men de sakkyndige kom til motsatt konklusjon, og han kunne dermed dømmes.

Saken skulle egentlig vært ført i januar, men da hadde 22-åringen rømt til Argentina. Han ble pågrepet ved retur til Norge i mars og har sittet varetektsfengslet siden.

(NTB/Dagbladet)