KNUSTE HAGEMØBLER: Den ustabile mannen knuste to plaststoler i hagen til Henning Nilsen, som valgte å holde seg innendørs til brannvesenet grep inn. Foto: Privat
KNUSTE HAGEMØBLER: Den ustabile mannen knuste to plaststoler i hagen til Henning Nilsen, som valgte å holde seg innendørs til brannvesenet grep inn. Foto: PrivatVis mer

Mann utførte hærverk og skremte flere familier. Politiet ankom 14 timer seinere

Mannen ble i mellomtida pågrepet av brannvesenet. Uheldige omstendigheter, sier politiet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lokalbefolkningen i den lille bygda Nuvsvåg i Finnmark er sterkt kritiske til politiet etter helga. En mann oppførte seg truende mot flere husstander i timevis, men politiet ankom stedet først 14 timer etter første melding; i mellomtida hadde brannvesenet pågrepet mannen, skriver iFinnmark.

- Det var ikke godt nok. Men det er nyanser i historien, sier Trond Eirik Nilsen, visepolitimester i Finnmark, til Dagbladet.

Nilsen sier at flere uheldige faktorer bidro til at operasjonssentralen måtte nedprioritere å rykke ut til Nuvsvåg, og understreker at brannvesenet normalt ikke kan forventes å pågripe personer på vegne av politiet.

«Vi må bare innse at vi ute i distriktet ikke er like viktige som alle andre.» Henning Nilsen, Nuvsvåg-beboer

- Ville inn

Helene Frisk var hjemme med sin mor og to tantebarn på ti og tolv år da en lokal mann begynte å banke på vinduer og husveggen.

- Dette skjedde mellom to og halv tre på natta. Vi lå og sov, og så hørte vi noen snakke. Han banket på ruta og veggen, han ville inn her, forteller Frisk til Dagbladet.

Politiet ble ringt fra huset til Helene Frisk tre ganger den natta. To ganger ringte hun selv, den tredje gangen ringte en nabo som kom for å hjelpe til. De fikk samme beskjed hver gang: Politiet hadde ikke mulighet til å komme til Nuvsvåg for å hjelpe. De foreslo at Frisk skulle gå ut for å prate med mannen.

- Det torde jeg ikke. Vi var veldig redde, sier hun.

Frisk er skuffet over politiets innsats.

- Det var midt på natta, og vi ringte politiet fordi en ustabil mann ville inn i huset vårt. Det er skuffende av politiet, og man blir fortvilet, sier hun.

Knuste møbler

Utpå formiddagen lørdag ble Henning Nilsen, som bor et stykke bortenfor Frisk, vekket av bråk på trappa. Denne gangen gikk den ustabile mannen mer voldsomt til verks.

- Han slo flere hull i ytterdøra med et kosteskaft, og knuste to plaststoler samt termometeret. Etterpå satt han og snakket om drap i telefonen. Det var ikke hyggelig, sier Nilsen til Dagbladet.

61-åringen hadde søsteren og en venn på besøk, heller ikke de tok sjansen på å gå ut for å konfrontere mannen. Da han ringte politiet, foreslo de å koble inn det frivillige brannkorpset i Nuvsvåg, som etter avklaring med 110-sentralen rykket ut i 12-tida og pågrep mannen. De tok ham med hjem til hans eget hus, der han ble sittende til politiet ankom i 16-tida.

- Vi må bare innse at vi ute i distriktet ikke er like viktige som alle andre. Derfor må vi ta vare på hverandre, sier Nilsen.

Hard prioritering

Det tar to timer å ta seg fra lensmannskontoret i Alta til Nuvsvåg. Visepolitimester Trond Eirik Nilsen vil gjerne få fram at operasjonssentralen måtte prioritere hardt i vurderingene om å sende en patrulje til stedet.

- Den første meldingen, som gikk ut på at en mann banket på hus og ropte og skrek, ble vurdert til å være for vag til at vi dro, og var dessuten i konkurranse med veldig mye annet, sier Nilsen til Dagbladet.

- Klokka 08.15 hadde han kastet stein mot et vindu og ropt, men hadde stukket fra stedet. Operasjonssentralen må da vurdere hva vi kan forvente å finne etter to timers reise, sier visepolitimesteren.

Situasjonen endret seg med angrepet på Henning Nilsens hus, som politiet fikk melding om klokka 10.36.

- Da vurderte vi å dra ut, men 10.42 kom melding om en ulykke som involverte en syklist og med to skadde. Det livreddende oppdraget gjorde at Nuvsvåg ble satt på vent, forteller Nilsen.

ANGREP INNGANGSDØRA: Henning Nilsens inngangsdør bærer tydelig preg av å ha vært gått løs på med et kosteskaft. Foto: Privat
ANGREP INNGANGSDØRA: Henning Nilsens inngangsdør bærer tydelig preg av å ha vært gått løs på med et kosteskaft. Foto: Privat Vis mer

Mulig drukning

Med dette som bakgrunn takket operasjonssentralen ja da brannvesenet tok kontakt klokka 11.49 og tilbød sine tjenester.

- Pågripelsen gikk kontrollert og rolig for seg. Personen trengte helsehjelp, ikke politi, og det var ingen akutt fare, sier visepolitimesteren.

Det tok også unormalt lang tid å sende de to påkrevde polititjenestemennene til Nuvsvåg, fordi operasjonssentralen 13.27 fikk melding om en mulig drukningsulykke. Først klokka 13.59 var begge tjenestemennene på plass og kunne dra til bygda via kommunesenteret Øksfjord, sammen med helsepersonell.

- Klokka 16.18 var mannen tatt hånd om, sier Nilsen.

Visepolitimesteren understreker at det er sjelden såkalte samtidskonflikter får slike konsekvenser, og påpeker også at mer bemanning ville hjulpet på kapasiteten.

- Dette er selvfølgelig beklagelig. Vi har i dag vært i dialog med ordføreren og de andre - vi prøver å skape en form for trygghet, sier visepolitimester Trond Eirik Nilsen.