Mann var tiltalt for barnebortføring. Retten konkluderte med at barna ikke var bortført

- Konsekvensen av dommen er at to mindreårige norske statsborgere blir værende i Pakistan.

FORSVARER: Advokat Waqar Malik. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FORSVARER: Advokat Waqar Malik. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En 35 år gammel pakistansk mann er frikjent i Oslo tingrett etter at han ble tiltalt for å ha bortført sine egne barn. Advokat Waqar Malik ved advokathuset Feydt og Hamborgstrøm mener saken aldri skulle ha vært oppe for retten.

Saken startet da mannen ble anmeldt for vold av sin kone sommeren 2010. De hadde da to små barn sammen, og barnevernstjenesten ble koblet inn. Ifølge dommen bedret forholdet mellom ektefellene seg, og de flyttet sammen igjen.

Sommeren året etter, i 2011, dro hele familien til Pakistan. Kvinnen forklarte i retten at hun trodde de dro dit på ferie, mens mannen forklarte at de dro for å ordne en rekke forhold i forbindelse med et arveoppgjør, og at det kunne ta 2-3 år før de skulle tilbake.

Dro sammen til Pakistan

I 2012 dro barnas mor tilbake til Norge, mens barna og far ble værende i Pakistan. Kvinnen forklarte i retten at hun i praksis flyktet fra Pakistan fordi mannen var voldelig mot henne, men at hun bare fant sitt eget pass, og at hun derfor måtte dra uten barna. Mor ønsket å få barna tilbake til Norge. Det ønsket ikke far, og hun anmeldte ham for barnebortføring og trusler. Mannen ble siktet og etterlyst internasjonalt. I mars i år ble han pågrepet på Gardermoen, da han dro til Norge for å fornye passet sitt.

- Hadde planen hans vært å holde barna i Pakistan i fremtiden, ville det ikke vært nødvendig å fornye passet, sier advokat Waqar Malik, mannens forsvarer.

Han sier barna ikke var med tilbake til Norge fordi de går på skole i Pakistan.

Da saken kom opp for retten i august, ble mannen frikjent for barnebortføring, men dømt for to trusler over som var framsatt over telefon.

Sentralt brev

Til grunn for frikjennelsen lå blant annet et brev som ble sendt til barneverntjenesten før familien dro fra landet. I brevet het det at de flyttet til Pakistan for en periode, i første omgang på et år. Brevet var skrevet av en advokatfullmektig, og retten la til grunn at det ble skrevet på vegne av ekteparet, selv om kvinnen bestred det i retten.

Retten la til grunn at begge to hadde vært tilstede da brevet ble skrevet, og at de hadde vært enige om innholdet, og konkluderte med at det ikke var snakk om noen bortføring, men at paret flyttet sammen til Pakistan. I tillegg slo retten fast at den norske barnebortføringsloven ikke gjelder i tilfeller hvor barnet er bosatt i utlandet, slik den mener disse barna var.

Advokat Waqar Malik mener saken burde aldri blitt fremmet som en straffesak.

- En sak som denne burde gått som en regulær samværssak. Det er svært betenkelig når politiet blander seg inn i en foreldrekonflikt og man skal være forsiktig med å anvende straff i tilfeller som dette, sier han til Dagbladet.

Malik mener det er betenkelig at mannen satt varetektsfengslet i over seks måneder.

- Denne saken viser bare at selv om det har vært mange dyktige påtalejurister og dommere i varetektssaken, har man ikke greid å hindre en urettmessig straffeforfølgning. Vi forbereder nå et krav om erstatning for uberettiget strafforfølgning.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med påtaleansvarlig i saken.

Fortvilet

Mors bistandsadvokat, Marte Bastiansen, sier kvinnen er fortvilet over domsutfallet, og at hun mener saken ble for dårlig forberedt fra politiets side og at rettens bevisvurdering ble feil.

- Slik vi leser dommen, har retten i bevisvurderingen lagt avgjørende vekt på advokatbrevet hvor det fremgår at mor frivillig ønsker å flytte til Pakistan i et år. Etter bevisreglene i straffesaken har retten derfor lagt til grunn at fornærmede frivillig flyttet til Pakistan i ett år, og at pakistansk rett dermed gjelder, sier Bastiansen.

Ifølge bistandsadvokaten mener kvinnen at advokatfullmektigen som skrev brevet til barneverntjenesten ikke representerte henne. Advokatkontoret og fullmektigens sjef hadde tidligere representert far i barnevern- og samværs-saken, og Bastiansen sier det ble lagt fram dokumentasjon på dette i retten. Hun mener saken er et godt et eksempel på hvor utfordrende barnebortføringssakene kan være.

- Den illustrerer viktigheten av at politiet bruker omfattende ressurser på å innhente og etterprøve dokumentasjon som fremlegges på et tidlig tidspunkt under etterforskningen, sier Bastiansen.

- Konsekvensen av dommen er at to mindreårige norske statsborgere blir værende i Pakistan, og at norske myndigheter ikke får gjort mer for å bistå barna hjem til Norge. Barnas mor er dypt fortvilet. Hun har ikke sett barna på 7 år og politiet har av sikkerhetsmessige årsaker frarådet henne å forsøke å besøke barna i Pakistan, sier hun.

Fars forsvarer, Waqar Malik, sier mannen har gitt klart uttrykk for at han og barna skal flytte til Norge.

- Men det kan ikke gjøres brått fordi barna går på skole i Pakistan, sier han.

Han viser også til mors anførsler ble behandlet av tingretten, som endte med å legge til grunn at reisen til Pakistan var frivillig.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer