Angrepet på Kongressen

Mann ville «skyte eller kjøre over» Pelosi

En mann sa han ville «skyte eller kjøre over» kongresslederen Nancy Pelosi før stormingen onsdag. Politiet fant også en pickup med elleve hjemmelagde bomber to gater fra kongressbygningen, viser rettsdokumenter.

KLAR TALE: Pelosi med klar tale da hun møtte pressen etter angrepet på Kongressen. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Da Senatet og Representantenes hus onsdag skulle sertifisere Joe Biden som vinner av presidentvalget, stormet en voldelig mobb kongressbygningen. Det som fulgte resulterte i komplett kaos, fem dødsfall og flere pågripelser.

Flertallsleder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, sier at Trump-tilhengerne som stormet Kongressen, valgte sin «hvithet over demokratiet».

- Det har vært en åpenbaring for verden å se at det er mennesker i landet vårt, ledet av presidenten, som for øyeblikket har valgt sin hvithet over demokratiet, sa hun lørdag.

Selv ble hun drapstruet av en mann i forkant av opptøyene, skriver CNN, som har fått tilgang til en rekke rettsdokumenter i forbindelse med fengsling av siktede.

- Tenker å sette en kule i Pelosi

Et rettsdokument viser at mann kom til Washington D.C. dagen før Trumps folkemøte i forkant av stormingen, der han ga sine tilhengere marsjordre mot Kongressen.

Han hadde et maskingevær og store mengder ammunisjon med seg, samt sendt tekstmeldinger til bekjente der han blant annet skrev at han ønsket å «skyte eller kjøre over» Pelosi, skriver CNN.

- Jeg tenker å sette en kule i (Pelosis) hode på direktesendt TV, sto det i en melding, ifølge rettsdokumentet.

Han er nå siktet for trusler, besittelse av et uregistrert skytevåpen og ammunisjon, og blir ifølge kanalen holdt i varetekt fram til et nytt rettsmøte holdes i neste uke.

ANGREPET PÅ KONGRESSEN: Slik foregikk angrepet på kongressen 6.januar. VIDEO: AP Vis mer

Fant pickup med elleve bomber

Nærmere 100 personer er pågrepet etter stormingen av Kongressen.

USAs føderale politi FBI har gått ut med en rekke bilder og blant annet utlovet 50 000 dollar, drøyt 420 000 kroner, for tips om hvem som utplasserte rørbomber utenfor kontorene til Republican National Committee og Democratic National Committee.

De to bombene ble funnet samtidig med at Senatet ble stormet, men ble uskadeliggjort før de eksploderte.

I tillegg til dette, er en mann fra Alabama siktet for å ha oppbevart elleve hjemmelagde bomber, et maskingevær og to håndvåpen i en pickup bare to gater fra Kongressen onsdag, viser et annet rettsdokument CNN har fått tilgang til.

En bombegruppe skal ha oppdaget arsenalet da de sikret området.

Politiet skriver i rettsdokumentene at blandingen i de hjemmelagde bombene kunne hatt tilsvarende effekt som napalm hvis de eksploderte.

Napalm ble flittig benyttet av USA under Vietnamkrigen og er en svært brennbar gelé som benyttes i brannbomber.

Styrker sikkerheten

Politiets tilstedeværelse og respons under stormingen av Kongressen har fått krass kritikk de siste dagene.

Flere av de ansvarlige for sikkerheten i Kongressen har sagt opp eller blitt sparket, blant dem sjef for Capitol-politiet, Steven Sund. Også den ansvarlige for sikkerheten i Representantenes hus, Paul Ivring, har sagt opp, kunngjorde Pelosi torsdag.

- Det som skjedde må gås gjennom ordentlig for å sikre at sikkerheten styrkes, sier den demokratiske senatoren Amy Klobuchar, som sitter i komiteen med ansvar for å legge til rette for innsettelsesseremonier, til CBS News.

Kongressens egne sikkerhetsmyndigheter har nå bestemt å samarbeide med andre sikkerhetsmyndigheter for å følge opp de folkevalgte. Amerikanske kongressmedlemmer vil bli ledsaget av mer sikkerhetspersonell når de reiser via flyplasser de kommende dagene.

Seremonien der Joe Biden formelt blir innsatt som USAs 46. president, finner sted den 20. januar. Det er varslet at sikkerheten også vil heves betydelig denne dagen.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer