Storbritannia:

Mannefall for Boris

Storbritannias helseminister og finansminister trekker seg fra Boris Johnsons regjering i protest.

SISTE NYTT: Dagbladet TV gir deg siste nytt, akkurat nå! Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Først ut var Storbritannias helseminister Sajid Javid.

- Det synes klart for meg at denne situasjonen ikke vil endre seg under din ledelse, og du har derfor mistet min tillit, skriver Javid i sitt oppsigelsesbrev til Johnson.

- Det er har vært et stort privilegium å ha denne rollen, men jeg har ikke samvittighet til å fortsette, skriver han på Twitter.

Kort tid etter at Javids avgang ble kjent, melder også finansminister Rishi Sunak at han trekker seg.

TYNNES I REKKENE: Statsminister Boris Johnson avbildet sammen med Rishi Sanak (midten) og Sajid Javid . Tirsdag valgte begge å trekke seg fra Johnsons regjering. Foto: Toby Melville / Pa Photos / NTB
TYNNES I REKKENE: Statsminister Boris Johnson avbildet sammen med Rishi Sanak (midten) og Sajid Javid . Tirsdag valgte begge å trekke seg fra Johnsons regjering. Foto: Toby Melville / Pa Photos / NTB Vis mer

- Fundamentalt forskjellige

På Twitter har Sunak lagt ut et lengre brev, som han skriver at er hans oppsigelse til statsminister Boris Johnson.

- Befolkningen forventer, med rette, at regjeringen utfører sin rolle riktig, kompetent og seriøst. Jeg innser at dette kan være min siste ministerjobb, men jeg mener at disse standardene er verdt å kjempe for - og det er derfor jeg trekker meg.

TAUS: Statsminister Boris Johnson hastet forbi journalistene utenfor statsministerboligen i Downing Street etter at to av hans ministre trakk seg fra regjeringen tirsdag kveld. Foto: Justin Tallis / AFP / NTB
TAUS: Statsminister Boris Johnson hastet forbi journalistene utenfor statsministerboligen i Downing Street etter at to av hans ministre trakk seg fra regjeringen tirsdag kveld. Foto: Justin Tallis / AFP / NTB Vis mer

I brevet skriver han videre at den siste tida har vist at han og Johnson er fundamentalt forskjellige.

- Jeg er lei meg for at jeg forlater regjeringen, men har konkludert med at vi ikke kan fortsette slik.

Utenfor statsministerboligen i Downing Street var det en taus Boris Johnson som passerte journalistene tirsdag kveld.

Flere ministre, som justisminister Dominic Raab, innenriksminister Priti Patel, utenriksminister Liz Truss, og forsvarsminister Ben Wallace har etter avgangene til sine to kollegaer sagt at de ikke vil gjøre det samme, skriver Sky News.

TEMPERATUR: Anklagene fra Ian Blackford, leder fro Scottish National Party mot statsminister Boris Johnson håndtering av flyktingkrisen i Ukraina fikk Underhuset til å reagere. Video: Reuters Vis mer

I hardt vær

Johnson og det konservative regjeringspartiet har det siste året vært gjenstand for en rekke skandaler.

Tidligere i måneden ble torypolitikeren Chris Pincher suspendert fra partiet etter anklager om at han skal ha tafset på to menn i fylla.

De to ministernes oppsigelser kommer bare minutter etter at Johnson i et intervju innrømmet at han ikke skulle ha utnevnt Pincher som innpisker, skriver Sky News.

Nylig måtte det også avholdes suppleringsvalg i to kretser fordi de konservative representantene derfra måtte gå av. Den ene for å ha sett på porno under et møte i parlamentet, den andre etter å ha blitt dømt til fengsel for overgrep på en 15 år gammel gutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer