SV-TRIO:  Audun Lysbakken, Hekki Eidsvoll Holmås, og Bård Vegar Solhjell er parteits aller mest kjente politikere. Nå mister SV både Heikki Eidsvoll Holmås og Bård Vegar Solhjell. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SV-TRIO: Audun Lysbakken, Hekki Eidsvoll Holmås, og Bård Vegar Solhjell er parteits aller mest kjente politikere. Nå mister SV både Heikki Eidsvoll Holmås og Bård Vegar Solhjell. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

Mannefall i SV: - Ikke noen god nyhet, sier valgforsker

Udramatisk, mener SV-leder Audun Lysbakken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Snorre Valen. Heikki Eidsvoll Holmås. Bård Vegar Solhjell.

På kort tid har fireprosents-partiet SV mistet tre av sine aller viktigste og kjente profiler. Fra før var det klart at Snorre Valen takket nei til gjenvalg.

I dag kom altså beskjeden om at både Holmås og Solhjell gjorde det samme.

- Ikke noe godt tegn for SV, slår valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning, fast overfor Dagbladet.

- SV er et parti som har vært i en slags permanent krise over lengre tid. De har mistet velgere og slitt med å komme seg over sperregrensa. Når de også mister sentrale politikere, er det ikke noen god nyhet for partiet, legger Bergh til.

Udramatisk, mener Lysbakken Selv mener SV-leder Audun Lysbakken at det ikke er noe dramatikk i dette.

- Nei, dette er på ingen måte en krise, sier Lysbakken til Dagbladet om nyheten.

- Mest av alt fortjener de en stor takk og hyllest for den innsatsen de har lagt ned i rikspolitikken, og måten de har preget SV og norsk politikk på - både som stortingsrepresentanter og som statsråder, legger han til.

Lysbakken forteller til Dagbladet at han har «stor forståelse og respekt» for avgjørelsen Solhjell og Holmås har tatt. Han understreker også overfor Dagbladet at Snorre Valen, som heller ikke søker gjenvalg, fortsetter i SVs partiapparat.

Om dette er et dommedagstegn for SV, er det vanskelige å svare på, mener valgforskeren.

- Det har vært spekulert i det tidligere, da meningsmålingene var som verst. Jeg er ikke sikker på om dette er begynnelsen på slutten. På de siste meningsmålingene virker det som om SV går fram på målingene, eller i det minste at de har stabilisert seg på et greit nivå, sier Bergh.

- Politikken er avgjørende - Hvordan kan det skade SV at tre profilerte politikere ikke lenger skal stille til valg, Lysbakken?

- Det er politikken som er avgjørende, og vi kommer til å stille med mange friske nye kandidater ved neste valg. SV er et parti på rett kurs. Medlemstallet vokser, og vi gjør det bedre på meningsmålingene. Jeg tror vi har lagt de vanskeligste årene bak oss, og det har de (Solhjell og Holmås, journ. anm) bidratt til å gjøre.

Hvor viktig kjente profiler er for et politisk parti, er vanskelig å svare på, ifølge valgforsker Johannes Bergh.

- Noen ganger er det kanskje litt overvurdert. Det er viktigst med en tydelig politisk profil i saker, men alle partier trenger noen som kan fronte den politikken, sier Bergh.

- Men dette er veldig sentrale politikere for SV, og de har vært sentrale i det offentlige ordskiftet, legger valgforskeren til.

Har hatt dialog med representantene Nyheten kom ikke som noen overraskelse på Lysbakken, som forteller at han har vært i dialog med SV-representantene, Solhjell og Holmås inkludert, som har vært i tenkeboksen rundt en ny nominasjon.

- Ville du helst sett at de fortsatte?

- Som leder skal man ikke blande seg i nominasjonsprosessen rundt om i fylkene. Jeg gleder meg til å få muligheten til å bygge et nytt lag, og har forståelse for at de gjør det valget.

Så lenge Solhjell og Holmås har valgt å ikke søke gjenvalg, er det gunstigere for partiet at de offentliggjør det nå, mener valgforsker Bergh.

- Nå har partiet i alle fall en sjanse til å få fram nye og synlige profiler, men det vil være en krevende oppgave for SV. Velgerne trenger tid til å bli kjent med disse personene, og SV trenger ikke minst tid til å få fram disse nye profilene, sier han.

Uenig med partiet om NATO Nyheten om at Bård Vegar Solhjell trakk seg fra SV og all norsk politikk, ble kjent i Aftenposten. I intervjuet med avisa forteller han om hvorfor han valgte å trekke seg, og avslører samtidig at han er for norsk NATO-medlemskap. Et standpunkt som bryter med SV-standpunktet.

Solhjells standpunkt omkring NATO, var godt kjent innad i partiet, forteller Lysbakken.

- Det var godt kjent, og det er rom i SV for ulike syn på det, sier Lysbakken.

Om hvilke tanker han gjør seg rundt det store Aftenposten-intervjuet med Solhjell, svarer Lysbakken:

- På en dag som denne, er det naturlig at han snakker litt om veien videre, for seg selv og partiet.


 - IKKE NOEN GOD NYHET:  - SV er et parti som har vært i en slags permanent krise over lengre tid. De har mistet velgere og slitt med å komme seg over sperregrensa. Når de også mister sentrale politikere, er det ikke noen god nyhet for partiet, sier valgforsker Johannes Bergh. Foto: Institutt for samfunnsforskning
- IKKE NOEN GOD NYHET: - SV er et parti som har vært i en slags permanent krise over lengre tid. De har mistet velgere og slitt med å komme seg over sperregrensa. Når de også mister sentrale politikere, er det ikke noen god nyhet for partiet, sier valgforsker Johannes Bergh. Foto: Institutt for samfunnsforskning Vis mer