Mannefall

Mer enn dobbelt så mange har sluttet i Jonas Gahr Støres stab, som i Erna Solbergs første år.

19-8: Erna Solberg smiler etter et slag mot sin etterkommer i stortingssalen. Til nå er også kampen om å beholde medarbeiderne vunnet. Foto: Terje Pedersen / NTB
19-8: Erna Solberg smiler etter et slag mot sin etterkommer i stortingssalen. Til nå er også kampen om å beholde medarbeiderne vunnet. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Fredag ble det bekreftet at Jonas Gahr Støre bytter ut sine to nærmeste rådgivere.

Tale Jordbakke og Siri Hytten blir dermed nummer 18 og 19 som har sluttet etter et drøyt år i Ap-Sp-regjeringen.

Til sammenligning var det åtte som sluttet det første året under Erna Solberg.

Dagbladet har gjennomgått avgangene i den politiske ledelsen i departementene, altså statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere. Disse har fått avskjed i nåde hos Kongen, uten videre regjeringsjobb.

For krevende

De to scenarioene er sammenlignbare. Solberg i 2013 og Støre i 2021 sto begge med blanke ark etter mange år i opposisjon.

De skulle fylle regjeringskontorene med statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere som for det meste var uerfarne i rollen.

Flere av dem som har sluttet under Støre, har sagt i avisintervjuer at det ble for krevende å kombinere privatlivet med en slik jobb.

Dagbladet har spurt Statsministerens kontor om det er noe med arbeidsforholdene som gjør at tallet er mer enn doblet.

- Det er både spennende og krevende å jobbe i regjeringsapparatet, og det er veldig ulike årsaker til at den enkelte slutter og når det skjer. Det er ikke naturlig å spekulere i hvorfor tallene varierer fra et år til et annet, sier stabssjef Kristine Kallset ved Statsministerens kontor.

Byttet ut sine nærmeste

De to siste avgangene ble bekreftet fredag. Tale Jordbakke og Siri Hytten var Støres nærmeste rådgivere. De blir erstattet av to nye statssekretærer, Kristoffer Thoner og Halvard Hølleland, og én konstitutert statssekretær: Synnøve Mjeldheim Skaar.

Hverken Hytten eller Jordbakke har svart på Dagbladets spørsmål om avgangene.

Jordbakke skriver fredag på sin Facebook-profil at hun bestemte seg i høst for å la andre deler av livet få mer plass og at dette var et godt tidspunkt for å slippe til nye krefter.

Debatt om småbarnsforeldre

Debatten om hvorvidt grep bør gjøres i toppolitikken har gått denne høsten. Både MDG-leder Una Bastholm og SV-leder Audun Lysbakken trakk fram barna som begrunnelse hvorfor de går av som partileder. Flere ønsker konkrete tiltak for å dette dobbeltlivet til å gå opp.

Blant de 19 som har sluttet under Støre, er to statsråder: arbeids- og inkluderingsminister Hadia Tajik (Ap) og forsvarsminister Odd Roger Enoksen (Sp). I tillegg har ni vært statssekretærer, som regnes som nummer to etter statsråden, og åtte var politiske rådgivere. Det viser regjeringens egne pressemeldinger.

Solberg mistet seks statssekretærer og to politiske rådgivere, ifølge Wikipedia.

Hun mistet ingen statsråder det første året - selv om hun de neste årene riktignok skulle operere med seks ulike justisministre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer