STENGT: 58 000 medlemmer av «Mannegruppa Ottar» kommer nå ikke inn på Facebook-siden. Foto: Skjermdump
STENGT: 58 000 medlemmer av «Mannegruppa Ottar» kommer nå ikke inn på Facebook-siden. Foto: SkjermdumpVis mer

«Mannegruppa Ottar» stengt av Facebook

Den kontroversielle gruppa med over 58 000 medlemmer er midlertidig nede.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Siste: Mannegruppa Ottar er gjenåpnet. I en melding på Facebook-gruppa skriver opphavsmann Kay Eriksson at administratorene kommer til å stramme inn framover, og at «rasevitser» og lignende fra nå av ikke er lov.

(Dagbladet): Den mye omtalte Facebook-gruppa «Mannegruppa Ottar» er midlertidig stengt ned.

Gruppa er per nå ikke å finne på det sosiale nettverket. Administrator og opphavsmann Kay Erikssen bekrefter stengingen overfor Dagbladet.

- Den er midlertidig nede på grunn av noe innhold har vært i strid med Facebooks reglement. Et reglement som er strengere enn norske lover. Vi holder på å stramme inn innholdet enda mer og venter på å få åpnet gruppen igjen av Facebook, skriver Erikssen i en SMS til Dagbladet.

Kritikk for Mørk-bilder

Det gruppa har over 58 000 medlemmer, der alle er menn.

- Vi regner med å være tilbake innen et par dager. Trolig med enda strengere regler for å være innafor de strenge retningslinjene til Facebook, sier han.

Facebook-gruppa har fått kritikk og negativ oppmerksomhet ved en rekke anledninger den siste tida. De intime bildene av Nora Mørk ble blant annet spredt på gruppa i en innledende fase, og flere lenket til sider med bildene.

Gruppa tok da grep, og opplyste at de ville kaste ut alle som spredte bildene eller lenket til dem.

Gruppa har også fått skryt for å ha samlet inn penger til den kreftsyke gutten Max (16). I fjor samlet de inn over 100 000 til guttens kreftbehandling, og en ny innsamlingsaksjon har pågått nå i høst.

- Litt trist da vi var midt i innsamlingsaksjon til kreftsyke Max (16). Vi er oppe i 180 000 der allerede og det er meget dårlig timing i forhold til innsamlingen, sier Erikssen til Dagbladet.

Dagbladet har forsøkt å nå Facebook Norge etter stengingen, foreløpig uten hell.

Sophie Elise-bråk

Gruppa fikk også mye kritikk etter at det hadde pågått påstått hets av toppbloggeren Sophie Elise Isachen (22) på gruppa.

I september ble det kjent at politiet hadde henlagt Isachens anmeldelse av en rekke trusler og spredning av private bilder. Hun hadde anmeldt en gruppe brukere på Facebook for dette, men politiet valgte å henlegge anmeldelsen på grunnlag av bevisets stilling.

Flere reagerte på henleggelsen. Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten stilte blant annet spørsmål ved hva man gjør når man ikke blir hørt av rettsvesenet. Jurist Helene Lauvås mente henleggelsen var «umulig å forstå».

Gruppa fikk kritikk for å ha skrevet nedlatende om flere unge jenter, deriblant Isachsen. Flere av kommentarene var av seksuell karakter, mens andre var direkte drapstrusler.

Massiv oppmerksomhet

I fjor stormet det som aller verst rundt gruppa, i forbindelse med kvinnesynet som ble fremmet.

Hovedbudskapet da var at venner som var medlemmer i gruppa ville bli slettet som Facebook-venner, med mindre de meldte seg ut. Tusenvis skal allerede ha meldt seg ut av gruppa.

Mange i Facebook-gruppa rapporterte inn gruppa til Facebook selv, i håp om at den skulle blir fjernet den gangen. Det ble også startet en underskriftskampanje som også hadde som mål å få fjernet gruppa fra Facebook.

Gruppa har imidlertid opplevd medlemsvekst etter den siste tidas kontroversen.

Saken oppdateres