Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mannen bak Bernadotte-drapet er død

Yehoshua Zettler (92) er død.

DREPT: Folke Bernadotte sammen med den amerikanske diplomaten Ralph Bunche i 1948, før Bernadotte ble drept. Foto: AFP/Scanpix
DREPT: Folke Bernadotte sammen med den amerikanske diplomaten Ralph Bunche i 1948, før Bernadotte ble drept. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||Yehoshua Zettler, mannen som planla drapet på den svenske diplomaten og fredsmekleren Folke Bernadotte i 1948, er død, melder israelske medier. Han ble 92 år gammel.


Zettler var medlem av den ultranasjonalistiske jødiske organisasjonen Lehi, også kjent som Stern-ligaen, og ledet dens operative virksomhet i Jerusalem. Organisasjonen kjempet mot det britiske mandatet over det daværende Palestina, og sloss for en jødisk stat.

Grev Folke Bernadotte var leder for det svenske Røde Kors under andre verdenskrig. Han er mest kjent for organiseringen av de hvite bussene, som i mai 1945 klarte å hente tusenvis av fanger, deriblant mange norske, ut av tyske konsentrasjonsleire.

I mai 1948 ble Bernadotte utnevnt til FNs sjefsmekler i Palestina. Men i september samme år ble han drept under et besøk i Jerusalem.

I 1993 innrømmet Zettler at han hadde gitt ordre om drapet på Bernadotte. Zettler ledet også Lehis angrep på den palestinske byen Deir Yassin i april 1948, da over 120 sivile ble drept i det som beskrives som en av de verste massakrene under den arabisk-israelske krigen i 1948.

(NTB)

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling