Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mannen bak Brexit vil ha ny folkeavstemning om å forlate EU

Den tidligere lederen av UKIP, Nigel Farage, ønsker en ny folkeavstemning for å lukke døren til unionen for godt.

VIL HA NY FOLKEAVSTEMNING: Tidligere Brexit-general Nigel Farage vil ha en ny folkeavstemning om britisk EU-medlemsskap for å lukke døren til unionen for godt. FOTO: NTB Scanpix / REUTERS/Francois Lenoir
VIL HA NY FOLKEAVSTEMNING: Tidligere Brexit-general Nigel Farage vil ha en ny folkeavstemning om britisk EU-medlemsskap for å lukke døren til unionen for godt. FOTO: NTB Scanpix / REUTERS/Francois Lenoir Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var i forrige uke at den kontroversielle politikeren og tidligere Brexit-generalen kom med det overraskende forslaget på Channel 5.

Men mannen som ble kronet til vinneren av forrige folkeavstemning om EU-medlemskap i Storbritannia har ikke forandret standpunkt i spørsmålet:

- Det som er sikkert er at Cleggs, Blair og Adonis aldri vil gi opp. De vil fortsette å syte og klage gjennom hele prosessen, sa han i et intervju på Channel 5.

- Jeg tror at om vi hadde hatt en ny folkeavstemning om EU-medlemsskap, så hadde vi drept diskusjonen for den neste generasjonen.

Farage får ikke overraskende støtte av de som han mener syter. Nick Clegg skriver på Twitter at han er enig med sin politiske motstander:

Også House of Lords-medlem Andrew Adonis er enig med mannen som tidligere har kalt ham «en liten røyskatt»:

Ikke umulig

Professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo og forfatter av flere bøker om britisk politikk, Øivind Bratberg, tror at det er en lang vei før en ny folkeavstemning blir avholdt:

- Det er flere store hindre som må passeres for å komme dit. De formelle hindrene er ikke de vanskeligste. Regjeringen er avhengig av flertallsstøtte i Parlamentet, og den støtten er skjør. Dersom et flertall svinger over på motsatt side og lander på en ny folkeavstemning, kan de vedta det.

- Det vil ikke skje uten videre, men i en situasjon med et meget dårlig forhandlingsresultat og en klar oppfatning av at Brexit vil være ødeleggende, er det ikke umulig å se for seg.

Selv om Bratberg ikke vil utelukke en slik avstemning, tør han ikke spå noe utfall:

- Siden sommeren 2016 har meningsmålingene beveget seg forbløffende lite, tatt i betraktning stormene som har rast omkring forhandlingene. Folket er delt ganske nøyaktig på midten.

- En outsider

Nigel Farage gikk av som partileder for UKIP samme dag som Storbritannia stemte for å tre ut av EU. Han har likevel beholdt en tydelig stemme i britisk offentlighet, der han blant annet har sitt eget radioprogram.

- Nigel Farage er en outsider i britisk politikk. Det har han for så vidt alltid vært, men årene med raskt voksende oppslutning om UKIP gjorde ham til en helt sentral aktør, især i forbindelse med folkeavstemningen.

Etter at valgseieren var et faktum, gikk Farage av som leder. Etter det har partiet sunket som en stein:

- Farage er uten innflytelse over Brexit-prosessen, og griper de sjanser han har for å gjøre noe med det. Og det er også slik at dersom det skulle bli en folkeavstemning nummer to, er det grunn til å tro at UKIP vil bruke det til en kraftull mobilisering omkring partiet på nytt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!