Mannen bak Bush

NEW YORK (Dagbladet): George W. Bush setter kursen mot Washington mer svekket enn Supermann i en bil full av kryptonitt. Han er den første presidenten, siden Dwight Eisenhower i 1953, som har partiflertall i både Representantenes hus og Senatet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men Bush er brennemerket som presidentkandidaten som stjal valget med fem mot fire stemmer i Høyesterett. I tillegg har Al Gores folkeflertall steget til en halv million stemmer og den blomstrende økonomien ser ut til å stagnere.

Medisinen mot denne elendigheten heter Dick Cheney. Den politiske ringreven var stabssjef for president Gerald Ford som 34-åring i 1975. Han var forsvarsminister under Golf-krigen og er en Washington-innsider med et stort nettverk på Capitol Hill og i næringslivet.

Bush selv hadde ingen politisk karriere før han var 40 år, og det var Cheney som måtte overta styringen og sende sin gamle venn og tidligere utenriksminister James Baker til Florida da juristene overtok presidentvalget i desember i fjor. Siden har Cheney framstått som voksenpresidenten og den som trekker i alle de politiske trådene.

GEORGE W. BUSH fikk i går besatt alle sine 15 ministerposter med god hjelp av Cheney. Inntrykket er at det moderate sentrum er flyttet langt mot høyre, selv om demokraten Norman Mineta har takket ja til transportministerjobben.

Den ekstremt konservative abortmotstanderen John Ashcroft som justisministerkandidat er den mest skremmende utnevnelsen, men justiskomiteen og Senatet vil høyst sannsynlig la ham slippe til i ministerposten. Helseministerkandidaten Tommy Thompson er også abortmotstander og foreslo som guvernør i Wisconsin at leger som utførte seinaborter skulle få livstidsdom; noe USAs høyesterett avviste.

Innenriksministerkandidat Gale Norton fra Colorado har allerede provosert miljøverngrupper ved å ville åpne for oljeleting i Alaskas sårbare natur.

I tillegg har Pentagon fått 68 år gamle Donald Rumsfeld som forsvarsministerkandidat. Den samme ministerposten hadde han i Ford-regjeringen i 1975. Cheney har skaffet seg en gammel alliert som kan sikre det omstridte rakettskjoldet amerikanerne vil bygge mot begrenset atomangrep.

Gjør USA alvor av planene kan nedrustningsavtalen fra 1972 bli like mye verd som papiret den er skrevet på.

DET ER IKKE TVIL om at Dick Cheney er en rutinert, kunnskapsrik, taktisk og meget dyktig støttespiller for USAs 43. president.

Spørsmålet er om han presser Bush for langt mot høyre. At respekterte general Colin Powell blir USAs første svarte utenriksminister og at sikkerhetsrådgiver Condoleezza Rice både er kvinne og svart, endrer ikke inntrykket av at Bush har gamle, velbrukte og lite nytenkende Washington-politikere som grunnfjellet i sin regjering.

Først i går fikk Bush napp hos demokraten Mineta etter at den ene demokraten etter den andre har takket nei til å jobbe for Bush med tanke på egen framtid og kongress-valgkamp i 2002.

Muligens beholder Bush CIA-sjef George J. Tenet som ble oppnevnt av Bill Clinton. Alternativet er Cheneys tidligere rådgiver Paul Wolfowitz. Felles for de fleste utnevnelser er at det dreier seg om erfarne handlingsmennesker fra toppjobber.

Bush-regjeringen består derfor av mange guvernører og næringslivsledere som tåler en støyt.

DICK CHENEY er en viktig medspiller i leggingen av regjeringskabalen, men kontaktene hans i Washingtons politiske miljø er vel så viktig for Bush. Det er også Cheneys evne til å dempe de mest konservative republikanerne i kongressen.

Mange av dem vil fortsatt ikke innse at flertallet av velgerne ønsker seg moderat sentrumspolitikk, enten de stemte Bush eller Gore. Så mye makt er lagt i hendene på Cheney at man kan stille seg spørsmålet om det er USAs visepresident som nå blir verdens mektigste mann.