Mannen bak Clinton

Bill Clinton ruslet rundt i Oslo med en tilsynelatende anonym person. Men Ira Magaziner var hovedarkitekten bak Clintons helseplan da han var president, og er nå sentral i arbeidet for billigere aidsmedisiner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kjente faktisk Hillary først. Så ble jeg kjent med Bill Clinton da vi begge var Rhodes-stipendiater på Oxford, sier mannen som var en viktig senior-rådgiver for Clinton under mesteparten av presidenttida.

- Vi skal klare å forhandle ned prisene på aidsmedisiner ytterligere. Ingen mennesker i Vesten kan ha samvittighet til å la flere millioner fattige mennesker dø når det finnes medisiner som kan holde dem i live. I dag behandles 140000. Målet vårt er to millioner, sier Magaziner.

Mislykket helseplan

Helseplanen hans, som Clinton la fram for Kongressen, gikk rett vest i første presidentperiode. Den var for radikal for de amerikanske politikerne.

- Vi har et dårlig helsesystem i USA. Rundt 40 millioner mennesker har ikke noen helseforsikring. Og like mange har en dårlig helseforsikring. Det gjenstår mye for å få et bedre helsevesen for folk som ikke er rike i USA, sier han.

Nå er det William J. Clinton Foundation som er det viktigste for Magaziner.

- Aids ødelegger alt

- For halvannet år siden snakket vi om at Clinton-stiftelsen måtte ha et sterkt fokus. At FNs tusenårsmål skulle være standarden. Samtaler med ledere i Afrika ga oss et klart svar. Uansett hva vi snakket om, kokte det ned til at aids ødelegger alt. Lærerne dør raskere enn de kan erstattes. En hel generasjon blir foreldreløs. Samfunn ødelegges. Å gå inn med behandling av aids var helt nødvendig, sier Magaziner.

- Er dette en viktigere kamp mot terrorisme enn militær krig?

- Absolutt, sier Magaziner.

- Billigere aidsmedisin

- Vi bestemte oss for å gjøre noe annet enn andre fond og hjelpeorganisasjoner, men at målet var å samordne mest mulig. Så gikk vi inn med spesialister og tok en aidsmedisin fra hverandre. Vi ville finne ut hva som gjorde den så dyr. Og fant ut at det ikke var noen grunn til at den skulle være det hvis det ble produsert mye mer av den. Og det fikk vi fire produsenter til å gå med på. Jeg er sikker på at vi kan få flere produsenter med etter hvert. Og at medisinene kan bli enda billigere, fortsetter han.

- En moralsk sak

Magaziner legger vekt på at Clinton-stiftelsen respekterer retten til å ha patent på medisiner. Derfor vil det bare være medisinene til utviklingslandene som skal presses ned i pris.

Han legger også vekt på at billig aidsmedisin må sikres mot å bli utnyttet av organisert kriminalitet.

- Tenk deg at 20 prosent av Norges unge befolkning skulle dø av en sykdom det finnes medisiner for. Og man ikke ville gjøre noe med det. Aidskatastrofen er en moralsk sak, sier Ira Magaziner til Dagbladet og styrter av gårde, litt for seint til et møte med utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson.

RASK BILTUR: Det ble en lang lunsj og intet museumsbesøk for Bill Clinton i Oslo i går. Reiseruta gikk videre til Hongkong etter et vellykket Oslo-opphold, som ble avsluttet med en rask biltur gjennom Oslos gater.
TROFAST: Ira Magaziner har kjent Bill Clinton siden de begge gikk på Oxford.