- Mannen bak drapene ved Det jødiske museet i Brussel var syngende IS-torturist

Torturert fransk gissel forteller.

I VARETEKT FOR TERROR-DRAP:  Mehdi Nemmouche, her tegnet da han møtte i et fengslingsmøte i juni, er fengslet for fire terror-drap ved Det jødiske museet i Brussel i mai. Han skal også ha vært en fryktet torturist i Syria. Foto:  AFP PHOTO / BENOIT PEYRUCQ
I VARETEKT FOR TERROR-DRAP: Mehdi Nemmouche, her tegnet da han møtte i et fengslingsmøte i juni, er fengslet for fire terror-drap ved Det jødiske museet i Brussel i mai. Han skal også ha vært en fryktet torturist i Syria. Foto: AFP PHOTO / BENOIT PEYRUCQVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Mehdi Nemmouche, 29-åringen som er siktet for drapene på fire personer ved Det jødiske museet i Brussel, var en IS-kriger som torturerte ofrene sine.

Det forteller den franske journalisten Nicolas Hénin som ble kidnappet i Syria i 2013 og løslatt i april etter å ha vært holdt i fangenskap av IS.

- Når Nemmouche  ikke sang, torturerte han, sier den franske journalisten i  et intervju med det ukentlige nyhetsmagasinet Le Point.

Født i Frankrike Nemmouche ble født i den franske byen Roubaix av foreldre fra Algerie.  Han ble pågrepet i juni og sitter i varetekt i påvente av rettssaken mot ham for «drap gjort i en terroristisk kontekst».

- Nemmouche var en del av en liten gruppe franske statsborgere som når de kom pleide å spre intens frykt blant de rundt 50 syriske fangene som ble holdt i celler i nærheten av våre. Hver natt regnet det med slag i rommet der også jeg ble forhørt. Torturen fortsatte hele natta, helt til morgenbønnen, sier Hénin.

Den franske journalisten forteller at også han ble mishandlet i hendene på Nemmouche.

- Han så på hendene sine, knakk fingrene som en bokser og rettet på hanskene. Han pleide å spørrre meg om jeg hadde sett motorsykkelhanskene hans. «Jeg har tatt dem med bare for deg. Liker du dem?» spurte han, forteller Hénin.

Terror som fryktet Drapene ved Det jødiske museet ble begått etter at Nemmouche hadde vært en del av den fryktede gruppen Islamsk stat i Syria.

29-åringen legemliggjør dermed frykten om at europeiske statsborgere som drar for å kjempe med IS i Syria og Irak, kan komme tilbake og begå terror i Europa.

Som Dagbladet tidligere har fortalt var det fire IS-terrorister på vei mot Norge som var grunnen til terroralarmen i sommer.

Bekreftet av flere
Hénin ble holdt fanget sammen med amerikanske James Foley og Steven Sotloff som ble henrettet av IS for åpent kamera.

Den franske journalisten forteller om torturisten etter at den franske avisa Le Monde rapporterte at Nemmouche var identifisert som en av gisseltakerne av alle de fire gislene som ble løslatt i april.

- Alle gislene bekreftet at det var ham. De bodde med ham i flere måneder, forteller Hénins advokat, Marie-Laure Ingouf, ifølge The Daily Telegraph.

VAR GISSEL:  Her vinker Nicolas Henin til fotografene etter at han var blitt løslatt fra fangenskapet i Syria i april i år. Foto: AFP PHOTO / THOMAS SAMSON
VAR GISSEL: Her vinker Nicolas Henin til fotografene etter at han var blitt løslatt fra fangenskapet i Syria i april i år. Foto: AFP PHOTO / THOMAS SAMSON Vis mer