Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mannen bak islamkritisk video er identifisert

Har skapt opprør ved en rekke amerikanske ambassader.

 MASSIVE DEMONSTRASJONER:  En rekke amerikanske ambassader er nå i beredskap etter at en islamkritisk video har satt sinnene i kok over store deler av Midtøsten. Her fra Sanaa i Jemen tidligere i dag. Foto: EPA
MASSIVE DEMONSTRASJONER: En rekke amerikanske ambassader er nå i beredskap etter at en islamkritisk video har satt sinnene i kok over store deler av Midtøsten. Her fra Sanaa i Jemen tidligere i dag. Foto: EPA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hittil har det vært antatt at en mann kalt Sam Bacile som står bak den islamkritiske videoen som har skapt opprør i blant annet Egypt, Tunisia, Jemen og Libya.

Tirsdag kveld ble det amerikanske konsulatet i Benghazi, Libya, angrepet og fire ansatte døde. Blant dem var ambassadøren Christopher Stevens.

Nå melder imidlertid nyhetsbyrået AP
at en mann med navn Nakoula Basseley Nakoula står bak videoen. Nyhetsbyrået skriver at de kan koble ham til Bacile-navnet og mener at han har operert med pseudonym.

Nekter for å være Bacile Opplysningene kommer fra en politikilde som ikke ønsker å stå fram emd navn. Nyhetsbyrået har snakket med Nakoula, og mannen hevder han har jobbet med logistikk i et firma som produserte den omdiskuterte filmen. Han benekter imildertid at han er denne Bacile, men hevder at han kjenner mannen med dette navnet.

Filmen er svært omstridt blant annet fordi profeten Muhammad skildres som en kvinnebedårer og en svindler.

Flere medier har de siste dagene forsøkt å finne ut av hvem som faktisk står bak filmen. Ifølge de første rapportene skal Sam Bacile være en Israels-amerikansk mann med tiholdssted i California.

Men Israels utenriksdepartement forteller til CNN at en person med dette navnet ikke dukker opp i noen av deres register.

- Denne personen er fullstendig anonym. Ingen kan verifisere om denne mannen har israelsk statsborgerskap akkurat nå, sier en talsmann til CNN.

Samme adresse Ved å gå gjennom gamle rettspapirer mot Nakoula har AP funnet ut at han tidligere har operert med en rekke pseudonymer. Blant disse er Nicola Bacily, Robert Bacily og Erwin Salameh.

Nyhetsbyrået oppsøkte også mannen ved hans hjem i California. Han gikk med på å vise fram førerkortet sitt til journalisten, men holdt tommelen over mellomnavnet, Basseley.

Nyhetsbyrået skriver videre at de har sporet mobilnummeret etter å snakket med mannen som utga seg for å være Bacile. Etter å ha sporet Nakoula kunne AP slå fast at begge numre leder til samme adresse.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media