Mannen bak Jens

Navn: Jonas Gahr Støre Alder: 40 Yrke: Statssekretær

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Jonas Gahr Støre var mannen som alltid gikk to meter bak Gro. Nå blir han sendt i skuddlinja for Jens og synes allerede å trives som regjeringstalsmann i fjernsynsdebatter. Han møtte Enoksens krav om øyeblikkelig importforbud av kjøtt fra EU med sindige motargumenter, vel vitende om at tida for argumenter snart var over. Og det var den som kjent i forgårs da regjeringen stengte grensene.
  • Gahr Støre ble hentet hjem fra WHO og Gro som stabssjef ved statsministerens kontor. Han har dermed ansvaret for å samordne arbeidet i regjeringen og har vært sentral i den politiske strategien mot munn- og klovsyke. Han er tidligere superbyråkrat og kjenner departementenes indre liv og svakheter, men han er først og fremst politisk rådgiver. Det er likevel noe nytt når statsministeren nå sender ham ut til haiene i «Tabloid» og andre debattprogrammer for å forsvare regjeringens politikk.
  • Det har aldri plaget ham å være i skyggen av en sjef så lenge han får lov til å drive på med politikk. Etter utnevnelsen til statssekretær kan han ikke lenger nekte for at han har politiske ambisjoner, og så får han også høre at han er en outsider. Reiulf Steen var raskt ute med labben da statsministeren utnevnte en mann med 20 millioner i formue til sin nærmeste medarbeider. Det er nok lettere å være mangemillionær i Arbeiderpartiet enn homofil i Kristelig Folkeparti, men ikke mye. Men han ber ikke om unnskyldning fordi han har arvet mer enn et godt hode. Han pleier tvert imot å si at han er selfmade byråkrat.
  • Og det må være noe spesielt med en mann de ikke kan unnvære. Gro hyrte ham inn som spesialrådgiver for Europa, og da EU gikk fløyten, ble han gjort til ekspedisjonssjef. Han var sentral i arbeidet for å få henne valgt til WHO-direktør, og det var nok noe motstrebende hun ga ham fra seg i fjor, selv om det var til gullgutten Jens. Som gjorde ham til en av de mektigste menn i regjeringskvartalet. Selv sier Gahr Støre at det er få steder i Norge man omgås makt med større edruelighet enn på statsministerens kontor, men kretsen rundt Jagland er visst ikke helt enig. De føler at Jens hører mer på vestkantgutten enn på Youngstorget, og utenfor regjeringskvartalet vil han nok få det vanskelig.
  • Selv om han klarer seg godt for egen maskin i politiske debatter på tv, er det vanskelig å se ham i en selvstendig politisk karriere. Det er ikke bare pengene, men også utseendet. Han likner for mye på Jens.