HYLLES: 22-åringen som politiet mener sto bak angrepene i København, skal ha tilbrakt noen måneder i Jordan i 2013. Jordanske venner hyller ham for terrorhandlingene. Foto: EPA/DANISH POLICE / NTB Scanpix
HYLLES: 22-åringen som politiet mener sto bak angrepene i København, skal ha tilbrakt noen måneder i Jordan i 2013. Jordanske venner hyller ham for terrorhandlingene. Foto: EPA/DANISH POLICE / NTB ScanpixVis mer

Mannen bak København-terroren hylles: - Det er hellig å ta jødisk blod

«I våre øyne er han ikke en terrorist».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

22-åringen som politiet mener sto bak angrepene i København, skal ha tilbrakt noen måneder i Jordan i 2013. Jordanske venner hyller ham for terrorhandlingene.

Avisen Jyllands-Posten har snakket med noen av Omar Abdel Hamid El-Husseins jordanske venner. De ønsker ikke å stå fram med navn fordi de frykter for sin sikkerhet, skriver avisen.

«I våre øyne er han ikke en terrorist», sier en, mens en annen føyer til at «det er hellig å ta jødisk blod».

Ifølge en av vennene ble 22-åringen mer religiøs da han i 2013 tilbrakte to og en halv måned i Jordan. Der møtte han Ahmad Alhilwanis, som på sin Facebook-profil har klare støtteerklæringer til ekstremistgruppen Den islamske staten (IS).

- Før brydde Omar seg ikke så mye om religion, men han ble påvirket av meg. Når jeg gikk i moskeen, fulgte han med, sier Alhilwanis til Jyllands-Posten.

Den svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp sier han håper politiet følger opp det jordanske sporet.

- Det passer i det mønstret vi ofte ser. Unge mennesker drar ut på et tidspunkt hvor de er lett påvirkelige, og kommer hjem med en farlig religiøs bagasje, sier han.

Politiets Efterretningstjeneste (PET) ønsker ikke å kommentere avisens opplysninger.

(NTB)