Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Mannen bak sverdangrepet i Sverige hyllet Nazi-Tyskland på sosiale medier

Lærer og elev drept i på skole.

POSERTE MED ELEVER: Før den mistenkte 21-åringen drepte to personer på skolen, poserte han med elever. Mannen var da ikledd maske og hjelm, og bar på et stort sverd. Foto: Privat
POSERTE MED ELEVER: Før den mistenkte 21-åringen drepte to personer på skolen, poserte han med elever. Mannen var da ikledd maske og hjelm, og bar på et stort sverd. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO / TROLLHÄTTAN (Dagbladet): To personer, en gutt (17) og en lærer er døde, etter at en mann gikk til angrep med sverd på ungdomsskolen Kronan skole i Trollhättan i Sverige i dag.

Gjerningsmannen, som antas å være en 21 år gammel mann fra Trollhättan, poserte med elever ved skolen ikledd maske og hjelm og med et langt sverd før massakren. Mannen døde på sykehus etter at han ble skutt av politiet. Tilstanden er fortsatt kritisk for ytterligere to personer.

Politiet har ikke oppgitt motiv for angrepet mot skolen, som har en stor andel innvandrerelever. Etterforskningsleder Thord Haraldsson ble på en pressekonferanse spurt om det finnes et rasistisk motiv bak angrepet.

- Vi har det med i bildet, men det er ikke noe jeg ønsker å kommentere nå, sier Haraldsson.

Høyreekstreme sympatier På den mistenkte gjerningsmannens profiler på sosiale medier, som Dagbladet har gått gjennom, viser han imidlertid en rekke høyreekstreme sympatier.

21-åringen har de siste ukene blant annet likt en rekke videoer som hyller Nazi-Tyskland på Youtube.

Ifølge det svenske nettstedet Expo har mannen også likt flere filmer av en toneangivende svensk nyfascistisk blogger som er aktiv i svenske og internasjonale høyreekstreme medier.

Politiet har ikke gått offentlig ut med opplysninger om den 21-årige gjerningsmannens identitet. Etterforskningsleder Thord Haraldsson opplyser at politiet ikke kjente til ham fra tidligere, ifølge NTB.

Beskrives som stille og rolig På sosiale medier kommer det også fram at mannen var glad i rockemusikk  og dataspill. Dagbladet er til stede ved mannens bolig i Trollhätten. En nabo beskriver 21-åringen som stille og rolig.

- Det er tragisk og tungt det som har skjedd. Jeg har bodd her i sju år og han flyttet hit for to-tre år siden.

Vi snakket ikke så mye sammen, men han var en stille og rolig person. Det er ufattelig at han kan ha angrepet elever med kniv, sier han.

Han beskriver gjerningsmannen som reservert og at han ikke hadde kontakt med andre beboere i blokka.

Lærer og elev døde Den mistenkte gjerningspersonen, som var ikledd maske, gikk rundt på skolen før han angrep to elever og to lærere, ifølge vitneobservasjoner.

En elev sier til svenske SVT at det hersket forvirring da gjerningsmannen dukket opp på skolen.

- Han hadde maske og svarte klær og et langt sverd. Det var elever som ville ta bilde av ham og kjenne på sverdet, sier eleven til TV-kanalen.

Eleven flyktet inn på et klasserom. Så startet skoletragedien.

Sperret av Politiet har torsdag ettermiddag sperret av en bolig som ligger cirka en kilometer unna Kronan skole i Trollhättan i Sverige.

Rundt boligen som er sperret av i Trollhättan, står flere politibiler, samt en stor buss. Rundt 16.30 i ettermiddag ankom også en patrulje fra spesialpolitiet.

Ingen av betjentene på stedet ønsker å besvare Dagbladets spørsmål.

Politiet sier til Aftonbladet at de har «funnet gjenstander som er interessante» på en adresse de har søkt gjennom, men vil ikke gå inn på slags gjenstander det er snakk om.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!