Mannen bak

Dick Cheneys metode er å være nesten først og alltid nest sist på en sak som presidenten avgjør, skriver Halvor Elvik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dan Quayle var visepresident da Bush den eldre bestyrte Det hvite hus. Han tok en tur innom Dick Cheney etter at Den amerikanske høyesterett stanset en ny opptelling av stemmene i Florida og innsatte Bush den yngre i Det hvite hus med Cheney som visepresident. Quayle fortalte Cheney at visepresidentens jobb var å reise til begravelser verden rundt og delta på ulike pengeinnsamlinger til neste valgkamp.

Med sitt karakteristiske halvsmil sa Cheney at «jeg er kommet til en litt annen felles forståelse med presidenten». Mens Dan Quayles plass i historien er blitt han som ikke kunne stave ordet «potet» riktig, er Cheney allerede etablert som historiens mektigste visepresident.

Journalistene Jo Becker og Garton Gellman i The Washington Post har intervjuet flere enn 200 kilder om hvordan den hemmelighetsfulle og fordekte Cheney utøver makt. De avdekker at Cheney har hatt avgjørende innflytelse på saker som spenner fra vanning av jordbrukseiendommer i det tørkerammete vesten til beslutning om å nekte terrorfanger alle juridiske rettigheter og holde dem innesperret uten lov og dom på ubestemt tid.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer